Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Vlad Gribincea candidează la șefia…

Vlad Gribincea candidează la șefia Uniunii Avocaților

Vladislav Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) va candida la șefia Uniunii Avocaților din Moldova la alegerile preconizate pentru data de 22 mai 2015. Candidatura acestuia a fost propusă de echipa „Avocați pentru Avocați”, formată recent. Săptămâna trecută, avocații reuniți în acest grup au câștigat și alegerile pentru funcția de decan al Baroului Chișinău, prin Natalia Moloșag. Precizăm că, actualul președinte al Uniunii este Gheorghe Amihalachioaie.

Vlad Gribincea este Preşedinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova din anul 2010. El activează în sectorul non-guvernamental din anul 2002. Experienţa lui ţine, în principal, de reformarea justiţiei şi Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului. Avocatul, conform site-ul crjm.org, a fost implicat în calitate de expert în elaborarea Strategiei de Reformare a Sectorului de Justiţie pentru anii 2011-2016, precum şi în reformarea legislaţiei moldoveneşti cu privire la organizarea judecătorească, organizarea procuraturii, procedura civilă şi procedura penală. De asemenea, a fost implicat în elaborarea a Legii cu privire la libertatea de exprimare.

Vlad Gribincea este membru al Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova. Începând cu anul 2002, el reprezintă reclamanţii în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, precum şi în litigii strategice la nivel naţional. El a compărut în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului în calitate de reprezentant în multe cauze importante sau de o complexitate deosebită, cum ar fi Ilaşcu şi alţii c. Moldovei şi Rusiei, Guja c. Moldovei, Boicenco c. Moldovei, sau Manole şi Alţii c. Moldovei. Acesta predă Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova, este formator la Institutul Naţional al Justiţiei din Republica Moldova și autor a numeroase publicaţii în domeniul Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului şi al independenţei şi eficienţei justiţiei.

Candidatul la funcția de președinte al Uniunii Avocaților a absolvit studiile de licenţă şi masterat la Facultatea de Drept, Universitatea de Stat din Moldova. În anul 2005, el a absolvit Programul Chevening la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie. Vorbeşte fluent româna (maternă), engleza şi rusa.