Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ Un consilier municipal a…

VIDEO Un consilier municipal a depus un denunț la PG, în urma investigației ZdG despre sponsorii cu interese ai Primăriei Chișinău

Consilierul municipal de la Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Roman Cojuhari a depus marți, 16 februarie, un denunț la Procuratura Generală (PG) prin care a solicitat instituției să se autosesize pe marginea investigației Ziarului de Gardă despre sponsorii cu interese ai Primăriei mun. Chișinău.

Prin demersul făcut către PG, consilierul solicită investigarea cazurilor indicate în investigația publicată de către ZdG. 

Potrivit consilierului, materialele prezentate în investigația jurnalistică cuprind informații ce trezesc mai multe semne de întrebare cu privire la legalitatea obținerii surselor de finanțare de la agenții economici și autorizarea lucrărilor de către autoritățile municipale.

„Pe parcursul anului 2020, primarul general Ion Ceban s-a tot lăudat prin postările sale de pe rețelele de socializare precum că agenții economici ajută autoritățile municipale. Aceștia fie au efectuat din contul lor lucrări de reparație a biroului primarului, fie că reparau un trotuar sau o subterană. Toate lucrările respective au fost făcute fără proiecte și fără a fi asigurată o evidență. Nimeni nu cunoștea despre ce agenți economici mergea vorba. Acum este important ca cetățenii să cunoască ce se ascunde în spatele acestor lucrări și în schimbul a căror favoruri sau promisiuni s-au făcut aceste așa zise „beneficii” pentru municipalitate.

(…) Investigația jurnalistică confirmă tot ceea ce s-a discutat până acum despre modalitatea în care opera primăria și cum se repară de fapt diverse spații din mun. Chișinău”, susține Roman Cojuhari.

Prin denunțul depus marți, 16 februarie, de către consilierul municipal al fracțiunii PAS Roman Cojuhari se solicită PG să investigheze modul în care au fost finanțate aceste lucrări din Chișinău.

„Procuratura trebuie să stabilească dacă au fost făcute presiuni asupra agenților economici. În cazul în care aceste presiuni vor fi confirmate, să fie intentate dosare penale pe toți factorii de decizie, inclusiv pe primarul general Ion Ceban”, menționează Cojohari.

Totodată, consilierul anunță că fracțiunea PAS va elabora un proiect de decizie, pentru crearea unei comisii în cadrul Primăriei, care va analiza cele relatate în investigație.

Ziarul de Gardă a publicat o anchetă despre cum mai multe companii cu interese economice în municipiul Chișinău, unele aflate în litigii cu autoritățile municipale, au finanțat reparația unor obiective publice amplasate în capitală.

Printre ele, câteva companii de construcții implicate în scandaluri imobiliare și o firmă care, în perioada în care sponsoriza lucrări în folosul Primăriei Chișinău, efectua simultan lucrări de milioane în capitală, pe bani publici, iar o altă companie cu același beneficiar câștiga două licitații în valoare de 17 milioane de lei.

La o solicitare oficială a ZdG, autoritățile publice locale au evitat să facă publice numele tuturor companiilor care au contribuit cu lucrări gratuite în folosul municipalității.

INVESTIGAȚIA INTEGRAL: VIDEO/ Sponsorii cu interese ai Primăriei Chișinău