Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Peste 4,5 milioane de…

VIDEO Peste 4,5 milioane de lei. PA anunță că a fost finalizat procesul de examinare a banilor ridicați în cadrul perchezițiilor efectuate joi în dosarul finanțării ilegale a Partidului „Șor”

Sursa foto: Procuratura Anticorupție

Centrul Național Anticorupție (CNA), sub conducerea Procuraturii Anticorupție (PA), a finalizat procesul de examinare a banilor depistați și ridicați în cadrul perchezițiilor efectuate joi, 9 martie, în cauza penală privind finanțarea ilegală a Partidului Politic „Șor”.

În rezultatul examinării, conform PA, a fost constatat că suma finală este de 4 560 719 de lei.

Sumele totale după examinare:

  • 3 269 500 de lei
  • 64 490 de euro
  • 500 de dolari

„În continuare va fi adoptată o hotărâre în acord cu prevederile Codului de procedură penală, în vederea asigurării păstrării banilor ridicați de către instituția abilitată”, menționează reprezentanții PA într-un comunicat.

Joi, 9 martie, PA în comun cu CNA și Serviciul de Informație și Securitate (SIS) au efectuat mai multe percheziții în dosarul de finanțare ilegală a Partidului Politic „Șor” din partea unui „grup criminal organizat”.

În rezultatul perchezițiilor, PA anunța atunci că trei persoane au fost reținute, în automobilele cărora s-ar fi depistat mai multe sume de bani „repartizate în pungi și în plicuri în valută națională și străină în proporții deosebit de mari”. PA susținea că este vorba despre suma de peste 50 000 de euro și peste 2 500 000 de lei, dar și liste cu datele de contact a persoanelor care trebuiau „să primească” banii respectivi.

„Perchezițiile s-au desfășurat în automobilele așa numiților „curieri” ai partidului, responsabili de recepționarea și transportarea banilor ilegali, către președinții și vicepreședinții de oficii teritoriale, care la rândul lor urmau să achite transportul și să remunereze persoanele care vin la protestele organizate de partid”, menționează PA în comunicatul publicat.

Conform PA, una din persoanele care ar fi fost implicate în recepționarea și transportarea banilor, față de care Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, pe 20 februarie 2023, a aplicat măsura preventivă alternativă arestului (liberarea provizorie sub control judiciar), ar fi fost repetat implicată în activitatea de recepționare și transportare a banilor.