Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Ministrul Justiției solicită CSM…

VIDEO Ministrul Justiției solicită CSM și Inspecției Judiciare examinarea disciplinară a acțiunilor completului de judecată de la CSJ care a dispus strămutarea dosarul în care este cercetat Șor

Colaj ZDG

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco anunță că va depune la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și la Inspecția Judiciară o sesizare prin care va solicita examinarea disciplinară a acțiunilor completului de judecată de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) în componența magistraților Nadejda Toma, Ion Guzun și Anatolie Țurcan, care au dispus strămutarea judecării cauzei penale de la Curtea de Apel (CA) Cahul la Curtea de Apel (CA) Chișinău în privința lui Ilan Șor, deputatul condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani.

Un anunț în acest sens a fost făcut de către ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, în cadrul ședinței de marți, 21 septembrie, a Consiliului Superior al Magistraturii.

„Voi depune la Consiliul Superior al Magistraturii și la Inspecția Judiciară o sesizare cu privire la examinarea disciplinară a acțiunilor completului de judecată din Curtea Supremă de Justiție în componența judecătorilor Nadejda Toma, Ion Guzun și Anatolie Țurcan, care au dispus strămutarea examinării cauzei în instanța competentă – Curtea de Apel Chișinău, în faza de finalizare a examinării cauzei penale în Curtea de Apel Cahul. Precizez că toate cererile de strămutare în care se invocau motive de lipsă a aparențelor de independență, inclusiv determinate de discutarea publică a cauzei, raporturi nepotrivite dintre judecător și avocat, unul dintre avocații inculpatului care aparent a recurs la acte de provocare în scopul obținerii strămutării, au fost response anterior. În cazul strămutării admise la data de 20.08.2021, membrii completului care au examinat cererea de strămutare au participat la examinarea unor cereri analogice chiar la data de 4 august 2021, unde au susținut soluția de respingere, iar în câteva zile, după “inventarea” expresiei existența unei “suspiciuni colective de imparțialitate a Curții de Apel Cahul”, adică peste 16 zile, au pronunțat o soluție diametral opusă, care crează confuzie, inclusiv un precedent periculos și lipsă de imagine a justiției”, a declarat Litvinenco.

La 20 august, după 10 tentative eșuate, magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au admis cererea înaintată de către avocatul Denis Calaida și au dispus strămutarea judecării cauzei penale de la Curtea de Apel (CA) Cahul la Curtea de Apel (CA) Chișinău în privința lui Ilan Șor, deputatul condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani.

Citiți și: ULTIMA ORĂ/ După 10 tentative eșuate, CSJ admite strămutarea dosarului în care este cercetat Ilan Șor: de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău

Încheierea a fost pronunțată de către Colegiul penal al CSJ în componența magistraților – Nadejda Toma, Ion Guzun și Anatolie Țurcan.

Marți, 21 septembrie, la Curtea de Apel Chișinău urma să aibă loc a doua ședință de judecată în dosar, după ce prima ședință de la Curtea de Apel Chișinău programată pentru luni, 13 septembrie, a fost întreruptă din cauza declarației de abținere depusă de magistratul Stelian Teleucă, care până acum a făcut parte din completul de judecători căruia i-a fost repartizat dosarul spre examinare.

Citiți și: O nouă ședință de la Curtea de Apel Chișinău în dosarul lui Șor, amânată: procurora de caz a cerut recuzarea unui judecător

Ilan Șor, care acum doi ani a fugit din R. Moldova și este anunțat în căutare, este deputat în Parlamentul de la Chișinău pe listele Partidului Politic Șor, fiind ales și președintele acestei fracțiuni parlamentare.

Citiți și: Oficial! Șor se află în Israel. Șeful INTERPOL din R. Moldova enunță două posibilități privind reținerea acestuia