Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ „Am încercat să fug,…

VIDEO „Am încercat să fug, iar când m-am mișcat, ei m-au lovit în cap. I-am întrebat încotro ne îndreptăm: România sau regiunea transnistreană”. Declarațiile ex-judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, răpit la Chișinău

Ex-judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină, răpit la Chișinău, la data de 3 aprilie 2021, de un grup înarmat de persoane, a povestit, după ce a fost eliberat din arest la domiciliu, într-un interviu acordat deputatului Volodymyr Aryev din Partidul Solidarității Europene, cum a fost răpit în R. Moldova.

Cum a fost scos Ceaus din R. Moldova

În interviu, Ceaus povestește cum a fost scos din R. Moldova cu o mașină și „bătut în timp ce încerca să scape”.

„Acolo (în mașină). M-au pus pe podea și un alt bărbat s-a așezat pe capul meu și m-a ținut. Când am încercat să ies de sub ea, m-a lovit la spate, la rinichi. A durat 20-30 minute. Apoi, în afara orașului, m-au băgat într-o „dubiță”, mi-au făcut o injecție, mi-au dezlegat brațele și picioarele și mașina a pornit… Am mers vreo două ore, poate o oră și jumătate. I-am întrebat încotro ne îndreptăm: România sau regiunea transistreană? Au spus că mergem în România. Încercam să scap, iar când mă mișcam, m-au lovit în cap. Și când am început să-mi eliberez mâinile, mi-au mai făcut o injecție”, a declarat Ceaus.

Forțat să răspundă „corect” la întrebări

Judecătorul a mai povestit cum i-a fost adusă o foaie cu întrebări și i-au cerut să-și amintească ce răspuns ar trebui dat.

„Au adus deja întrebări tipărite pe foi albe de hârtie și au fost multe întrebări, până la 100. Fiecare întrebare trebuia bifată cu „da” sau „nu”. Odata au schimbat putin intrebarea… A treia oara au adus-o fără semne și mi-au spus: „Acum iți amintești unde plus si unde minus”. Acum, fără ele, în videoclip, ai citit întrebările și spui „Da” și scrii…”, a declarat Ceus.

Potrivit lui Ceaus, i s-a cerut să spună că se află în biroul lui Poroșenko și a primit instrucțiuni de la acesta personal să-l condamne pe Korban (un om de afaceri care a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare de către judecătorul Ceaus în 2016, pentru răpirea unui deputat din Rada Supreme). Ceaus susține că a fost amenințat că dacă nu se supune cerințelor va rămâne în subsol.

La 31 iulie curent, reprezentanții Serviciului de Securitate al Ucrainei susțineau că fostul judecător Nicolai Ceaus primește asistența medicală necesară, după ce o perioadă îndelungată a fost lipsit de libertate. La 30 iulie, Nicolai Ceaus a fost găsit, relatează. Atunci, el a spus poliției că a fost răpit.

La 3 aprilie 2021,  s-a aflat despre răpirea lui Ceaus în R. Moldova. Iulian Balan, avocatul judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină, a anunțat sâmbătă, 3 aprilie, într-un live pe Facebook, că magistratul a fost răpit la Chișinău, de un grup înarmat de persoane.

Pe 5 aprilie 2021, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a venit cu un mesaj pe Facebook în legătură cu răpirea magistratului ucrainean, în care a menționat că „este inadmisibil ca în R. Moldova să dispară oameni” și a cerut acțiuni imediate din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Serviciului de Informații și Securitate pentru a clarifica această dispariție.

Tot pe 5 aprilie 2021, Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) a emis un comunicat în care a menționat că instituția neagă orice implicare în răpirea judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane. În comunicatul emis de SIS, se menționează că se monitorizează informația parvenită în legătură cu incidentul produs și cooperează cu organele de ocrotire a normelor de drept în vederea elucidării tuturor circumstanțelor.

Între timp, răpit la Chișinău, la data de 3 aprilie 2021, de un grup înarmat de persoane, a apărut în două filmulețe postate pe un canal de Telegram în care a declarat că „îi este frică pentru viața lui și a familiei sale și a anunțat că a pregătit mai multe scrisori pentru prietenii săi și dovezi în privința celor care l-au răpit în 2016”.

La 10 martie 2021, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins solicitarea lui Nicolai Ceaus, judecătorul ucrainean vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină, de a suspenda actul emis de către preşedintele R. Moldova la 12 octombrie 2017 prin care i s-a refuzat azil politic până la examinarea recursului. În același timp, CSJ nu s-a pronunțat, deocamdată, asupra solicitării de a casa decizia instanţei de apel şi a hotărârii primei instanţe, cu emiterea unei noi decizii de admitere a acţiunii.

În luna martie 2017, magistratul s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat cu R. Moldova, în Ucraina fiind cercetat penal. La moment, acesta locuiește la Chișinău.

Judecătorul ucrainean Nicolai Ceaus a ajuns în vizorul organelor de urmărire penală de la Kiev după ce în august 2016 ar fi luat 150 000 de dolari mită pentru pronunțarea unei hotărâri în favoarea unui inculpat.

Din cauza imunității de judecător el nu a putut fi reținut imediat, dar abia în septembrie, când Rada Supremă de la Kiev și-a dat acordul pentru arestarea și aducerea lui în fața legei. Doar că autoritățile ucrainene nu l-au mai putut găsi.

Judecătorul cunoscut pentru faptul că a examinat mai multe dosare cu implicarea participanţilor la Euromaidan, a fost reţinut la Chişinău pe 1 martie 2017. Magistratul s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat. La Chișinău acesta a solicitat azil politic, însă 12 octombrie 2017 a primit refuz.