Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un tânăr din Soroca, trimis…

Un tânăr din Soroca, trimis în judecată: ar fi sustras peste 200 de mii de lei de pe cardurile bancare ale unor persoane care publicau pe internet anunțuri de vânzare

Un tânăr de 22 de ani din orașul Soroca a fost trimis în judecată. Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) acesta ar fi sustras peste 200 de mii de lei de pe cardurile bancare ale unor persoane care publicau pe internet anunțuri de vânzare.

Tânărul a fost reținut pentru sustragerea pe ascuns a banilor persoanelor care propuneau spre vânzare diferite bunuri, după ce obținea de la acestea datele de accesare a conturilor lor bancare pe internet sau prin aplicația mobilă. Acesta își desfășura activitatea infracțională în timp ce se afla în R. Moldova, Rusia și în Spania.


Sub supravegherea procurorilor PCCOCS, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații (INI) au documentat activitatea persoanei în perioada 2019-2020.

Potrivit procurorilor, la prima etapă, tânărul a identificat pe internet anunțurile a peste 60 de persoane din R. Moldova, care puneau în vânzare automobile, telefoane, vestimentație și alte bunuri. Ulterior, acesta le promitea cumpărarea bunurilor anunțate, prin transferul banilor pe cardul lor bancar. Tânărul susținea că singura modalitate prin care ar putea face transferul era dacă persoanele îi comunicau datele cardului bancar, precum și parolele de accesare a conturilor bancare pe internet sau prin aplicația descărcată pe telefon.

Astfel, susțin procurorii, în perioada investigată, acesta a prejudiciat victimele cu peste 200 de mii de lei.

După ce victimele au depus plângeri, tânărul a fost anunțat în căutare internațională. Autoritățile din Spania l-au localizat, iar cele de la Chișinău l-au reținut și audiat.

Ulterior, procurorii PCCOCS i-au prezentat învinuirea și au obținut în instanța de judecată plasarea acestuia în arest preventiv. După terminarea urmăririi penale, marți, 16 noiembrie curent, dosarul penal a fost trimis în judecată. Potrivit legii, astfel de infracțiuni se pedepsesc cu închisoarea pentru un termen de la 5 până la 10 ani.