Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un felcer din Cantemir, trimis…

Un felcer din Cantemir, trimis pe banca acuzaților în cazul decesului celor trei copii intoxicați cu insecticide

Un felcer este acuzat de încălcarea din neglijență a regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale, în cazul celor trei copii din satul Flocoasa, raionul Cantemir, care, în toamna anului trecut, au decedat după ce s-au intoxicat cu insecticide. La 26 septembrie, Procuratura Generală a trimis în judecată dosarul. Medicul riscă până la cinci ani de închisoare.

Potrivit unui comunicat al PG, lucrătorul medical al Punctului de Asistență Medicală Urgentă al localității a fost sesizat prin intermediul serviciului național unic pentru apelurile de urgență, 112, despre îmbolnăvirea subită a trei copii.

„Însă, după ce s-a deplasat la domiciliul acestora, felcerul a  dat dovadă de neglijență în acordarea asistenței medicale. Mai exact, acesta nu a reacționat prompt, iar reținerea în acordarea ajutorului medical a dus la decesul copiilor”, scrie PG.

Potrivit procurorilor, medicul ar fi semnat în locul familiei actul precum că nu ar avea nevoie de internare în Spitalul raional Cantemir.

„În acest scop, felcerul a falsificat acte medicale oficiale și a introdus date false în fișele de solicitare a pacienților, dar și a aplicat inscripții manuscrise. Prin acest fapt, felcerul i-a lipsit pe pacienții minori și rudele acestora de dreptul ca să hotărască ei înșiși dacă ar prefera să fie spitalizați”, este menționat în comunicatul PG privind trimitere aîn judecată a dosarului.

Potrivit legii, neglijența în acordarea ajutorului medical este pedepsită cu închisoare de până la 3 ani cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani. Totodată, în cazul în care va fi găsit vinovat și de falsificarea actelor medicale, acesta riscă amendă de peste 30 mii lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.

Respectiv, susțin procurorii, la discreția instanței de judecată, lucrătorul medical ar putea fi condamnat la ispășirea pedepsei cu închisoarea de până la 5 ani.

La 29 octombrie 2018, două surori de 4 şi 11 ani şi vărul lor de 8 ani au murit, după ce s-au intoxicat inhalând insecticide pentru prelucrarea grâului, care ar fi fost folosite incorect de bunelul copiilor.

Procuratura a expediat în instanță și dosarul cu privire la folosirea și păstrarea incorectă a insecticidelor, cât și cel privind încălcările de lege descrise, care au dus la decesul celor trei copii.