Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un cetățean străin a fost…

Un cetățean străin a fost extrădat autorităților din Spania

La 15 aprilie, curent, în Aeroportul Internațional Chișinău, a fost preluat/extrădat în Spania un cetățean al Spaniei, fiind escortat de 2 ofițeri de poliție spanioli.

Astfel, în perioada 2008-2010 cetățeanul străin a fost cercetat penal în ţara de origine pentru infracţiuni de evaziune fiscală şi delapidări de fonduri în proporţii deosebit de mari, prejudiciind, astfel, bugetul public spaniol cu peste 20 milioane de euro. Pentru infracţiunile comise pe teritoriul Spaniei, Roca Samper Jorge Ignacio a fost anunţat în căutare internaţională de către organele competente din Madrid, pentru reţinere şi extrădare.

În procesul investigaţiilor, la data de 1 iunie 2015 la domiciliul lui din localitatea Corjova, Criuleni au fost efectuate percheziţii, în cadrul cărora s-au stabilit şi ridicat acte false (livret militar, acte de stare civilă moldoveneşti), precum şi actele de stare civilă pe numele său adevărat Roca Samper Jorge Ignacio.

În consecinţă, cetățeanul străin a fost reţinut, ulterior arestat, iar pentru comiterea acestei infracţiuni – condamnat cu privaţiune de libertate pe un termen de 10 luni. După ispăşirea pedepsei, la data de 1 aprilie, curent, cetățeanul străin a fost reţinut pe procedura de extrădare, supus procedurii ulterioare în acest sens, iar la data de 15 aprilie a fost extrădat, fiind preluat de către autorităţile spaniole, părăsind R. Moldova prin aeroportul internaţional Chişinău.