Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Rosian Vasiloi, pus…

ULTIMA ORĂ Rosian Vasiloi, pus sub învinuire în dosarul penal privind atacul de pe Aeroportul Chișinău

Foto: politia de frontieră

Fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost pus sub învinuire în dosarul penal privind atacul de pe Aeroportul Internațional Chișinău din 30 iunie 2023, soldat cu moartea a două persoane.

Procuratura Generală (PG) a confirmat pentru Ziarul de Gardă că, la 6 martie 2024 procurorii i-au înaintat fostului șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, învinuirea în dosarul penal privind atacul de pe Aeroportul Chișinău. Mai exact, acesta este învinuit de neglijență în serviciu.

Contactat de ZdG, Rosian Vasiloi a refuzat să comenteze.

PG a precizat pentru ZdG că, avocatul lui Vasiloi a depus cerere de ridicare e excepției de neconstituționalitate a unei prevederi legale, fapt care împiedică, momentan, adoptarea unei decizii privind finalizarea urmăririi penale.

Reprezentanții Procuraturii mai spun că în cadrul urmăririi penale pornite după atacul de la Aeroport au fost audiați martori și au fost ridicate documente ce au importanță pentru cauza penală.

După incidentul armat de la Aeroport, PG a deschis la 18 septembrie 2023 un dosar penal, singurul bănuit pe acest caz fiind fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi. Anunțul despre dosar a fost făcut de însuși Vasiloi, care a mai spus atunci că își ia concediu neplătit pentru o perioadă de 30 de zile. 

„În calitate de conducător al instituției și având demnitatea de ofițer, cred cu tărie că este esențial să contribui ca organul de urmărire penală să colecteze toate probele și să efectueze urmărirea penală, pentru a clarifica toate circumstanțele cauzei penale și acuzațiile aduse. De aceea, în semn de respect față de instituția pe care o conduc și față de cetățenii Republicii Moldova, voi prezenta un raport și voi solicita acordarea unui concediu neplătit pentru o perioadă de peste 30 de zile”, a scris Vasiloi pe rețelele de socializare.

Ulterior, la 8 noiembrie 2023, Rosian Vasiloi a fost eliberat din funcția de șef al Poliției de Frontieră, în baza cererii depuse. Demisia lui a venit după incidentul din 5 noiembrie 2023, când un cetățean al Azerbaidjanului, căruia i-a fost interzisă intrarea în R. Moldova, a fugit de pe Aeroportul Chișinău. Bărbatul a fost prins, peste o zi, în apropiere de Ambasada Azerbaidjanului de la Chișinău și a fost îndepărtat de pe teritoriul R. Moldova.

La 30 iunie 2023, pe Aeroportul Internațional Chișinău, un pasager care venea din Istanbul, despre care ulterior s-a aflat că este cetățean al Tadjikistanului, de unde a fugit pentru că ar fi comis o crimă, i-a împușcat mortal pe doi angajați ai instituțiilor de forță.

Acestuia îi fusese interzis accesul pe teritoriul R. Moldova, pentru că nu ar fi putut explica motivul pentru care a venit la Chișinău și perioada șederii, după cum au declarat autoritățile.Polițistul de frontieră, Serghei Muntean și inspectorul de securitate, locotenent-colonel în rezervă al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, Igor Ciofu, au fost victimele atacatorului, care a decedat și el urmare a rănilor pe care le-a primit atunci când a fost capturat de forțele de ordine.