Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Fondatorul companiei „Bismobil…

ULTIMA ORĂ Fondatorul companiei „Bismobil Kitchen”, eliberat din arest preventiv. Mihail Șaran urmează să fie transferat în arest la domiciliu pentru 30 de zile

Fondatorul companiei „Bismobil Kitchen”, Mihail Șaran, a fost eliberat miercuri, 12 iulie, din arest preventiv și urmează să fie transferat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

„Procurorii au solicitat prelungirea arestului preventiv, însă instanța a satisfăcut parțial și a admis prelungirea arestului la domiciliu. Noi solicitarea am făcut-o pentru arest preventiv anume în sensul prevenirii unei eventuale eschivări, având în vedere tentativele lui precedente, însă instanța a admis doar parțial demersul procurorilor. Iar acum, în această fază judiciară, conform legii, noi nu putem contesta decizia”, a declarat Emil Gaitur.

Conform informațiilor publicate pe site-ul instanțelor de judecată, astăzi a avut loc o nouă ședință de judecată în dosarul în care Șaran a fost arestat pentru escrocherie. Decizia privind transferarea lui Mihail Șaran în arest la domiciliu a fost luată de către magistrata Judecătoriei Chișinău Elena Costiuc.

Pe 14 aprilie 2023, fondatorul companiei „Bismobil Kitchen”, Mihail Șaran, a fost reținut de angajații Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliției (IGP) într-o casă părăsită din localitatea Durlești, după o săptămână după ce s-a sustras de la urmărire penală. Ulterior a fost plasat în arest în Penitenciarul nr. 13. Măsura preventivă a fost prelungită de mai multe ori.

Inițial, Mihail Șaran a fost reținut pe 19 ianuarie 2023 la Aeroportul Internațional Chișinău, chiar în momentul în care urma să părăsească R. Moldova, cu un bilet cu o singură direcție – Moscova, Rusia. Ulterior, la solicitarea procurorilor PCCOCS, Șaran a fost plasat în arest preventiv, dar măsura i-a fost schimbată în arest la domiciliu de către Curtea de Apel Chișinău, „ceea ce a făcut posibilă sustragerea lui de la urmărirea penală”, conform PCCOCS. În acest stadiu al investigațiilor, prejudiciul estimat cifrează aproape 40 milioane lei, cu 158 de victime în R. Moldova.

Ziarul de Gardă a venit anterior cu detalii din „bucătăria” afacerii „Bismobil”. A publicat mărturii ale clienților, explicațiile avocatului, dezvăluirile unui administrator și dilemele unui investitor.

Până pe 2 martie 2023, pe numele lui Mihail Șaran și a companiei „Bismobil” au fost înregistrate 144 de plângeri pentru bucătării la comandă, care nu au fost livrate clienților, cu o sumă a prejudiciului de 18.116.867 lei și 11 plângeri au fost înregistrate pe contracte de împrumut, suma prejudiciului fiind de 558.500 de euro, a declarat anterior pentru ZdG, Diana Fetco, șefa Secției Comunicare și Protocol a Inspectoratului General de Poliție (IGP).