Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Dosarul mitei la…

ULTIMA ORĂ Dosarul mitei la Aeroport: 5 polițiști de frontieră, plasați în arest în izolator și 7 polițiști de frontieră, plasați în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Un polițist a fost plasat sub control judiciar

Colaj ZdG

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au decis vineri, 1 octombrie, aplicarea măsurii preventive – arestul pentru învinuiții în dosarul mitei la Aeroport. Astfel, 5 polițiști de frontieră au primit mandate de arest preventiv pentru 30 de zile la Penitenciarul 13 și 7 polițiști de frontieră au primit mandate de arest la domiciliu pentru 30 de zile. Un polițist a fost plasat sub control judiciar.

Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către purtătoarea de cuvânt a Centrului Național Anticorupție (CNA), Angela Starinschi.

Anterior, CNA anunța că procurorii anticorupție au cerut mandate de arestare preventivă pentru 11 polițiști de frontieră, din cei 13 reținuți în dosar.

Pe 29 septembrie curent, CNA a efectuat percheziții la Aeroportul Internațional Chișinău într-un dosar de corupție. În urma perchezițiilor 13 polițiști de frontieră au fost reținuți. Detalii aici.

Potrivit CNA, angajații Sectorului de Poliție de Frontieră Aeroportului Internațional Chișinău, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în contextul restricțiilor impuse de situația epidemiologică, au creat și implementat o schemă de obținere ilicită a mijloacelor bănești de la pasagerii care plecau din țară și în privința cărora apăreau suspiciuni de deținere și prezentare a testului PCR COVID-19 cu semne de falsificare.

Polițiștii implicați în serviciu ar fi acceptat și primit sistematic de la cetățenii care traversau frontiera R. Moldova pe sensul „ieșire” sume cuprinse între 50-100 de euro.

Angajații IGPF, implicați în serviciu, ar fi extorcat bani de la diverse persoane, atât cetățeni moldoveni, cât și străini, care intenționau să traverseze frontiera de stat a Republicii Moldova prin Aeroportului Internațional Chișinău, pe sensul ieșire, pentru a nu le întocmi procese verbale cu privire la încălcarea regulilor de izolare. Contra unor remunerări ilicite, aceștia nu întocmeau procese verbale pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire şi combatere a bolilor epidemice, a măsurilor de sănătate publică, stabilite de autorităţile competente și pentru încălcarea regulilor de ședere în R. Moldova.

În dosar figurează 15 polițiști de frontieră cu statut de bănuit, dintre care 13 au fost reținuți. Aceștia sunt cercetați pentru corupere pasivă și riscă până la 10 ani de detenție cu privarea de a ocupa funcții publice până la 10 ani.

Până la pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile de judecată, orice persoană se prezumă a fi nevinovată.

Citiți și: FOTO/ CNA și SIS efectuează percheziții pe Aeroportul Internațional Chișinău într-un dosar de corupție. CNA: „Sunt implicați angajați ai Poliției de Frontieră”