Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ CSM a desemnat…

ULTIMA ORĂ CSM a desemnat trei persoane în calitate de membri ai Comisiei de selecție ai reprezentanților societății civile în Colegiul disciplinar

Magistrații Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au aprobat în ședința de marți, 7 septembrie, demersul ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, cu privire la numirea a trei reprezentanți din partea CSM în calitate de membri ai Comisiei de selecție ai reprezentanților societății civile în Colegiul disciplinar. Astfel, Mariana Timotin, Petru Moraru și Anatol Galben sunt noii reprezentanți ai CSM în cadrul Comisiei respective.

„(…) Noi trebuie să desemnăm trei membri din partea Consiliului Superior al Magistraturii în calitate de membri ai Comisiei de selecție ai reprezentanților societății civile în Colegiul disciplinar. Propun să desemnăm doi membri din rândul judecătorilor și unul din rândul societății civile”, a declarat magistrata Nina Cernat.

„Se admite demersului domnului ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco privind desemnarea a trei reprezentanți din partea CSM în calitate de membri ai Comisiei de selecție ai reprezentanților societății civile în Colegiul disciplinar. Se desemnează în calitate de membri ai Comisiei Mariana Timotin, Petru Moraru și Anatol Galben”, a declarat președintele interimar al CSM, Dorel Musteață.

Petru Moraru este judecător la Curtea Supremă de Justiție din 2014. Anterior, a activat 11 ani ca judecător la Judecătoria Cahul, iar din 2010 până în 2014 a exercitat funcția de președinte al instanței din Cahul. Înainte de a fi judecător, Petru Moraru a fost procuror. De la 1 decembrie 2017, Petru Moraru este membru al Consiliului Superior al Magistraturii, fiind numit în funcție pentru o perioadă de patru ani.

Anterior, ZdG a scris că Moraru a ajuns la CSJ în 2014 și a făcut parte din completul de judecători care i-a scă­pat de puş­că­rie pe Ghe­or­ghe Papuc şi Vla­di­mir Bot­na­ri, în dosa­rul eve­ni­men­te­lor din 7 apri­lie 2009. Completul de judecată a decis că generalii Papuc şi Botnari nu au încălcat legea în timpul evenimentelor din aprilie 2009, iar „faptul că nu au intervenit pentru a stopa devastarea sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei a fost o mişcare bună, pentru că astfel au fost salvate vieţile mai multor copii care au participat la proteste”, se preciza în motivarea hotărârii, luată de completul din care a făcut parte şi Moraru.

Anatol Galben este magistrat din 2004, fiind angajat la Judecătoria Ialoveni şi promovat ulterior la Judecătoria Râşcani din Chişinău, de unde a fost delegat în CSM. Dintre participanţii la concurs, Galben are unul dintre cele mai mari punctaje, primind calificativul „foarte bine” din partea Colegiului de Evaluare şi 40 de puncte dintr-un maxim de 50 posibile din partea Colegiului pentru Selecţia şi Cariera Judecătorilor.

Galben este unul dintre „judecătorii din iad”, care în aprilie 2009, s-a depla­sat în comi­sa­ri­a­tele de poli­ţie pen­tru a se pro­nu­nţa în pri­vinţa apli­că­rii ares­tu­lui pre­ven­tiv pe numele persoanelor reținute în urma protestelor.

Mariana Timotin este profesoară de la Facultatea de Drept a USM.

Colegiul disciplinar este un organ independent, care examinează cauzele disciplinare în privința judecătorilor și aplică sancțiuni disciplinare.

Comisia de selecție a reprezentanților societății civile în Colegiul disciplinar al judecătorilor este compusă din 7 membri, după cum urmează: 4 reprezentanți ai Ministerului Justiției și 3 reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii. Membrii Comisiei, care reprezintă Consiliul Superior al Magistraturii se desemnează de către acesta la solicitarea Ministerului Justiției. Membrii Comisiei, care reprezintă Ministerul Justiției, se desemnează prin ordin al ministrului justiției.