Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Sunt investigate trei persoane suspectate…

Sunt investigate trei persoane suspectate de șantaj

Doi deținuți (condamnați pentru violență în familie și jaf) și o tânără, cu vârste cuprinse între 18 și respectiv 30 de ani, din raionul Căușeni și Strășeni, sunt suspectați de șantaj.

Astfel, în urma investigațiilor, angajații Centrul pentru combaterea crimelor informatice al Inspectoratului Național de Investigații în comun cu Procuratura Generală au stabilit că în perioada lunii decembrie 2015, doi deținuți, dintr-un penitenciar din Chișinău, utilizând un telefon mobil, au intrat în contact cu o femeie de 36 de ani, prin intermediul unei rețele de socializare, determinând-o să le transmită imagini personale cu caracter intim.

Ulterior, cei doi condamnați au început să șantajeze victima sub amenințarea răspândirii imaginilor respective pe rețelele de socializare. Aceștia, cereau să le fie transmisă sume bănești în jur de 200 de euro, în schimbul nerăspândirii imaginilor cu caracter intim altor utilizatori ai rețelei de socializare precum și prietenilor victimei.

Totodată, deținuții o șantajau prin intermediul rețelelor de socializare și pe fiica minoră a victimei.

Astfel, forțele de ordine au documentat transmiterea sumei bănești estorcate, la întâlnirea care a avut loc în incinta unui Centru comercial din mun. Chișinău, dintre fiica victimei și o persoană de gen feminin din cadrul grupului criminal, care urma să transmită banii condamnaților.

După estorcarea sumei bănești de către tânăra implicată în șantaj, aceasta a fost reținută și în prezent se află în stare de arest la domiciliu.

Tot în aceeași zi, din celula în care sunt deținuți cei doi condamnați, a fost ridicat telefonul mobil utilizat la comiterea infracțiunii.

În acest caz, a fost inițiată o cauză penală. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de „Șantaj” se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 7 ani cu amendă în mărime de la 10 000 la 20 000 de lei.

În continuare ofițerii Centrului pentru combaterea crimelor informatice al INI, întreprind măsuri pentru stabilirea tuturor persoanelor, care au devenit victime sau potențiale victime a șantajului realizat prin intermediul rețelei Internet.