Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Soția ministrului Transporturilor, condamnată definitiv…

Soția ministrului Transporturilor, condamnată definitiv de justiția din România

Tamara Chirinciuc, soția lui Iurie Chirinciuc, actualul ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor din R. Moldova a fost condamnată, definitiv, la 8 luni de închisoare cu suspendare, fiind găsită vinovată de contrabandă, scrie bzi.ro.

Vedeți mai jos întreg articolul publicat de publicația de peste Prut la acest subiect. Menționăm că, ZdG a fost prima instituție din R. Moldova care a scris despre problemele cu legea ale soției ministrului, încă la începutul acestui an. Vedeți aici articolul.

Sotia Ministrului Transporturilor a fost executata in secret, la Iasi (articol bzi.ro)

Actualul Ministru al Transporturilor are un secret care ar putea sa-i efecteze iremediabil cariera politica. Sotia sa a fost condamnata in mod definitiv de judecatorii ieseni pentru contrabanda. Judecatorii i-au pus sub sechestru un apartament situat in centrul Iasului. Politicianul detine o firma de peste 20 de ani in Iasi, dar a pastrat o discretie maxima cu privire la afacerile derulate. Procurorii ieseni au intrat pe fir inca din anul 2012, iar saptamana trecuta sentinta a ramas definitiva.

Din data de 30 iulie 2015, Iurie Chirinciuc, de 54 de ani, a devenit Ministrul Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor din Republica Moldova. De asemenea, este un potent om de afaceri de peste Prut. Numai ca, putina lume stie ca o parte dintre afacerile sale isi au radacinile in Iasi. Acesta este actionar la mai multe firme din Iasi, printre care si SC Moldacom Grup SRL. Administratorul acestei firme este sotia sa Tamara. Desi administreaza o firma cu aproximativ 20 ani de experienta in domeniul comertului cu mobila, aceasta a reusit sa fie destul de discreta in mediul de afaceri iesean. Numai ca, in anul 2012 a intrat in vizorul procurorilor ieseni, sub acuzatia ca face contrabanda cu mobila. La vremea respectiva, Iurie Chirinciuc era doar un om de afaceri, membru al Partidului Liberal din Republica Moldova. Intre timp, pe data de 31 decembrie 2014, a devenit deputat in Parlamentul Republicii Moldova si membru al comisiei parlamentare de economie, buget si finante.

Din vara, Iurie Chirinciuc a fost desemnat sa se ocupe de soarta transporturilor din tara vecina. In tot acest timp, Tamara Chirinciuc a incercat sa-si rezolve problemele cu justitia din Romania. Aceste incercari au fost zadarnice, pentru ca magistratii de la Curtea de Apel Iasi au condamnat-o in mod definitiv la o pedeapsa de opt luni de inchisoare pentru contrabanda. Saptamana trecuta, Tamara Chirinciuc a sperat sa-i fie anulata pedeapsa primita, dupa ce a formulat o contestatie in anulare la instanta mentionata. Numai ca, judecatorii ieseni i-au respins contestatia si au batut in cuie pedeapsa pentru sotia Ministrului Transporturilor din Republica Modova. Suplimentar, judecatorii au pus sechestru pe un apartament detinut de sotia politicianului in centrul Iasului. Este vorba de un apartament situat pe strada Profesor Sesan, nr. 26. Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Iasi incearca sa recupereze de la Tamara Chirinciuc suma de 76.868 lei. Din aceasta suma, 61.990 lei reprezinta contravaloarea marfurilor importate de societatea Moldacom Grup SRL si 14.878 lei reprezinta contravaloarea TVA.

A scos 70.000 euro din contrabanda cu mobila

Magistratii de la Curtea de Apel Iasi au decis condamnarea in mod definitiv a unui administrator de firme din Iasi la opt luni de inchisoare, pentru comiterea infractiunii de instrainare de marfuri aflate in tranzit. Tamara Chirinciuc, de 47 ani, trebuie sa plateasca acum si daune de 76.868 lei catre bugetul statului. Procurorii sustin ca, in calitate de administrator la SC Moldacom Grup SRL, pe data de 28.06.2010, a achizitionat mobila de la o societate din San Marino. Aceasta achizitie intra in sfera achizitiilor extracomunitare si se supune unui regim de taxe mai special. Pentru mobila cumparata din San Marino, femeia a platit suma de 14.377 euro si trebuia sa o aduca la Targu Mures pana pe data de 6 iulie 2010. Cel putin asa era specificat in documentele de tranzit vamal. Numai ca, a dus-o direct in Estonia si a vandut-o catre o societate comerciala de acolo, cu suma de 70.000 euro. In urma acestei tranzactii, nu a fost platit niciun leu catre statul roman si astfel s-a ajuns la un prejudiciu de 76.000 lei.

A mintit in declaratiile date jurnalistilor din Moldova

La inceputul anului 2015, jurnalistii din Republica Moldova au aflat despre problemele pe care le are sotia politicianului in Romania. In mod neadevarat, acesta a sustinut ca dosarul a fost clasat si ca sotia sa a fost scoasa basma curata. „Chestia-i foarte simpla. Nu este un caz secret, pe care sa nu poti sa-l afli. Cred ca l-ati gasit din internet. Noi avem activitate cu mobila. Producem mobila. La societate, am primit mobila de la un producator din San Marino, care este un stat în stat. Nu este tara membra a UE. Am primit factura de la societatea din San Marino si am facut reexport mai departe. Peste jumatate de an, au venit de la Vama din Iasi sa ne întrebe de ce nu am declarat acea factura. E o procedura formala. Nu-i vorba de contrabanda sau de alte chestii. Pentru ca factura era de peste 10 mii de euro, au decis sa initieze un dosar penal. Acum, dosarul e clasat. Noi permanent avem de recuperat TVA de la statul român. Dar, faptul a ramas fapt. Dosarul a ramas dosar. Nu e vreo problema”, a declarat Iurie Chirinciuc pentru jurnalistii din Republica Moldova. La data acestei declaratii, sotia sa fusese deja condamnata in prima instanta la Judecatoria Iasi. „Daca ar fi ca toti deputatii, la fel ca mine, sa vina cu gândul de a face ceva pentru popor, atunci într-adevar s-ar produce o schimbare în tara asta. Eu nu am venit pentru bani în politica sau pentru a-mi proteja averea. Ce am avut de facut, am facut si am o situatie prospera. Ma rog Domnului numai de sanatate”, a completat acesta.

Precizăm că, declarațiile la care a făcut referire publicația bzi.ro au fost oferite de Iurie Chirinciuc pentru ZdG.