Principală  —  IMPORTANTE   —   SONDAJ/ „Fugarii”, judecați în lipsa…

SONDAJ „Fugarii”, judecați în lipsa lor. Se apropie funia de par?

Sursa foto: ZdG

Gata cu „fugarii”? Parlamentul a votat, în primă lectură, un proiect de lege privind posibilitatea judecării, în lipsă, a persoanelor aflate în conflict cu legea, care se ascund în străinătate și „refuză să se prezinte benevol în fața organului de urmărire penală sau a instanței de judecată, în timp ce cetățenii așteaptă pedepsirea lor și confiscarea bunurilor adunate ilegal”, anunța ministrul Justiției Sergiu Litvinenco.

Nicolae Osmochescu, profesor universitar, doctor

Noi avem adunate de ani de zile mai multe dosare grele, care stau blocate în instanțe, pentru că persoanele inculpate au fugit, se ascund, refuză să se prezinte în instanță. Statul a fost pus în situația să caute o soluție. În opinia mea, este un proiect de lege binevenit. Această fugă de lege nu poate exista la nesfârșit. Mai ales că e vorba de crime deosebit de grave, cu daune în proporții deosebit de mari pentru stat și pentru societate. Dacă s-ar putea întâmpla ca opoziția să conteste legea la Curtea Constituțională? Ar putea, dar eu nu văd motivele Curții ca să recunoască neconstituțională această lege. Eu nu văd aici nicio încălcare a nici unei norme constituționale, inclusiv a dreptului la un proces echitabil. În lume există mai multe state care aplică această normă în cazul când persoanele evită legea, fug, se ascund, nu se prezintă în instanță intenționat, cu rea-credință… E un pas înainte și pentru R. Moldova.

Ecaterina Mardarovici, Clubul Politic 50×50

Eu nu mă pot pronunța asupra legii ca jurist, dar ca cetățean vreau ca orice persoană care a greșit în fața legii să fie pedepsită și ca orice persoană care este chemată în instanță, să se prezinte și să-și demonstreze vinovăția sau nevinovăția. Nu furișându-se prin țări străine. Așa ar fi corect. Dar fiindcă nu e așa, s-a găsit acest instrument prin care cei care fug de lege, să fie judecați în lipsă. Numai că acest instrument – părerea mea, ar putea să aibă două capete. Se spune uneori, „ai grijă ce-ți dorești”. Noi ne dorim ca persoanele care au săvârșit crime împotriva statului să fie pedepsite, averile confiscate, prejudiciile restituite, dar trebuie să fim atenți ce instrumente folosim. Doamne ferește, dacă vine un regim așa cum l-am avut, se poate să rămâi, fără să te întrebe, și fără casă, fără masă, cu dosare instrumentate, de aceea e bine să știm care este practica internațională de aplicare a acestui instrument. Proiectul de lege trebuie făcut public și discutat, cu implicarea experților în domeniu.

Violeta Gașițoi, avocată

În viziunea mea, schimbarea legii nu va schimba practica. Noi până acum am avut o legislație destul de bună, care a trecut toate expertizele internaționale, inclusiv cea de la Veneția. Legislația cu cât este mai „veche”, să spunem așa, cu atât mai mare este siguranța că aceasta se raliază standardelor internaționale. Practica din R. Moldova ne arată că în cazul dosarelor de mare corupție, nu există si nu a existat din partea procuraturii și a instanțelor de judecată dorința de a le examina și nicidecum legea nu a fost un impediment.

Legislația actuală prevede posibilitatea de examinare în lipsă, doar că în cazul, în care condamnatul a fost judecat în lipsă, acesta are dreptul să vină în Moldova și să solicite reexaminarea cazului, și iată aici e marea problemă: procuratura și instanțele de judecată nu doresc să rejudece cauzele, dacă acei condamnați în lipsă o solicită… Problema încălcării Drepturilor Fundamentale ale Omului în R. Moldova niciodată nu a fost teoretică, a fost una practică. Aceasta a ținut mai mult de aplicarea legii. Și pe viitor, la fel, totul va depinde de modul în care judecătorii și procurorii vor aplica noile modificări la lege și vor respecta atât legislația națională, cât și tratatele internaționale, la care R. Moldova este parte. Politicul nu poate să dicteze ori să influențeze aplicarea legii, aici atribuția directă este a specialiștilor din sistemul justiției… Ce va fi și cum va fi rămâne, să așteptăm cu răbdare și să vedem.