Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Sondaj/ De ce nu lucrează…

Sondaj De ce nu lucrează legile? Azi îi arestăm, mâine le dăm drumul, iar îi arestăm și iar le dăm drumul?

Sursa foto: ZdG

Trezoreria SUA a impus, pe 26 octombrie, sancțiuni dure împotriva a 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care „au adus prejudicii grave R. Moldova și cetățenilor ei”. Cap de listă în raportul Trezoreriei, sunt menționați controversații oameni politici și de afaceri, V. Plahotniuc și Il. Șor, ambii dați în căutare internațională, Partidul Politic „Șor” și alte persoane implicate în acte de corupție, asociate cu Plahotniuc și Șor. Sancțiunile Trezoreriei SUA, „impuse pe scară internațională pentru Plahotniuc și Șor vor deschide calea acestora spre instanța de judecată”, afirmă ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Se apropie funia de par?

Sergiu Mocanu, Mișcarea Politică „Antimafie”

Până la „par” mai este… Plahotniuc (la Șor situația e alta) ar putea avea probleme oriunde în America și în orice colț al lumii, acolo unde sancțiunile americane își au putere… Dar nu și în R. Moldova, care, în foarte scurt timp, poate deveni cel mai sigur loc pentru el. Și asta din cauza sistemului judecătoresc, care e mai relaxat ca niciodată. Și pe timpul lui Voronin, și pe timpul lui Plahotniuc, judecătorii, procurorii aveau frică măcar de ideologia unuia și de caracterul mafiot al altuia. Acum, cu această guvernare, nu au nicio problemă… Statul este foarte slab. Plahotniuc a testat până acum forța de reacție a actualei guvernări. Acum, după ce a fost eliberat Damir din pușcărie, după ce a testat cu Țuțu, care a venit la frontiera R. Moldova și s-a predat și e în libertate, după ce notarul lui Plahotniuc, Bondarenco, este la libertate, extrădată fiind din Belgia, eu cred că Plahotniuc va reveni în R. Moldova cu riscuri minime de a sta la pușcărie. Situația în cazul lui Șor e mai complicată. Șor are, totuși, o condamnare în prima instanță, de aceea, cred că mai degrabă va merge în Rusia… Șor este vârful de lance a coloanei a 5-a a Rusiei în R. Moldova… Plahotniuc știe azi foarte exact ce este justiția moldovenească după plecarea lui de aici și nu are nicio teamă să revină acasă.

Violeta Gașițoi, avocată

Faptul că cetățenii R. Moldova sunt menționați în rapoartele Trezoreriei de Stat a SUA este, în primul rând, o mare rușine, deoarece toată lumea are acces la aceste rapoarte și prezența noastră pe „lista neagră” a corupției înseamnă mai puține investiții în RM și de zeci de ori mai multe verificări din cauza acestei reputații. Aceste sancțiuni afectează nu doar persoanele vizate, dar și întreaga economie a R. Moldova. Pentru lupta cu corupția, cu spălările de bani, contrabanda etc., trebuie să avem o justiție efectivă și independentă. Nu cred că sancțiunile Trezoreriei SUA vor grăbi cercetările penale în cazul dosarelor de mare corupție, deoarece toate reformele de până acum s-au axat pe principii economice, și nu practice. Deși s-au cheltuit foarte mulți bani pentru reforma justiției, în practică reformele nu se simt.

Alexandra Piscunov, primară, Vadul lui Isac, Cahul

E foarte bine că intervin pentru noi și instituțiile americane, și europene, că se iau tot felul de decizii în privința marii corupții și a marilor corupți, dar eu sunt rezervată, totuși, că acest lucru ar putea schimba situația din R. Moldova. Aceste dosare durează de ani de zile, iar rezultatele întârzie. Lumea așteaptă Șor să fie băgat la pușcărie, dar el e la proteste, așteaptă Plahotniuc să fie condamnat, iar el vrea să revină în politică. Ce se întâmplă? Suntem stat? Dacă „da”, de ce nu lucrează legile? Azi îi arestăm, mâine le dăm drumul, iar îi arestăm și iar le dăm drumul. Pleacă, fug, îi dăm în căutări. Justiția, procurorii, judecătorii lasă loc pentru prea multe virgule, în loc să pună punct în aceste dosare…

Oazu Nantoi, deputat

Această decizie a Trezoreriei americane demonstrează că SUA sunt cu adevărat preocupate și îngrijorate de evoluția situației în jurul R. Moldova, de modul în care Federația Rusă utilizează coloana a 5-a, recurgând la finanțări ilegale, pentru a prelua controlul asupra RM. Faptul că, până în prezent, justiția moldovenească nu s-a pronunțat definitiv și irevocabil asupra mai multor fărădelegi comise, inclusiv de pretinșii noștri oligarhi, care, de fapt, sunt o grupare criminală organizată, vorbește despre aceea că guvernarea PAS a moștenit niște structuri de stat nefuncționale, corupte, cu grupări puternice care practică sabotajul. De-abia acum s-a ajuns la pre-vetting, dar procesul este foarte anevoios și această decizie a Trezoreriei SUA este o asistență psihologică, dar nu mai mult… Nimeni nu poate substitui statul, care, deocamdată, este, în acest sens, repet, sabotat de grupări criminale organizate.

Pentru conformitate, P. G.