Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Șoferul fostului prim-adjunct al Procurorului…

Șoferul fostului prim-adjunct al Procurorului General, va compărea în fața magistraților

Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală de învinuire a şoferului fostului prim-adjunct al Procurorului General, învinuit de trafic de influenţă.

Potrivit actului de învinuire, în anul 2010, inculpatul, activând în calitate de şofer în cadrul Procuraturii sect. Botanica a pretins şi primit de la un consătean 20 mii euro, susţinând că poate influenţa procurorul să-l scoată de sub urmărire penală pentru privarea ilegală de libertate a unei persoane. Ulterior, persoana respectivă a fost condamnată la 25 ani de ani închisoare pentru dublu omor, escrocherie şi fals de documente.

Actualmente, inculpatul, în vârstă de 45 de ani, se află în arest preventiv, iar dacă va fi găsit vinovat de comiterea traficului de influenţă cu primirea de bani în proporții deosebit de mari, acesta riscă până la 7 ani de detenţie.

Andrei Pân­tea a fost reținut la 11 octombrie pen­tru „depă­şi­rea atri­bu­ţi­i­lor de ser­vi­ciu”  în dosa­rul Kara­ma­lak după ce au fost efectuate percheziții la domiciliul său. Acesta a fost plasat în arest preventiv pentur 25 de zile, iar la 30 noiembrie, magistrații au prelungit măsura de arest.

Andrei Pân­tea a ple­cat din sis­tem în sep­tem­brie 2015, după mai mul­te scan­da­luri și acu­za­ții la adre­sa sa. Aces­ta a con­dus, pen­tru câte­va luni, Pro­cu­ra­tura Gene­rală, după demi­sia din ianu­a­rie 2013 a lui Vale­riu Zub­co. Pân­tea era atun­ci prim-adjunctul pro­cu­ro­ru­lui gene­ral, func­ție pe care o deți­nea din mar­tie 2010. După expi­ra­ra­rea man­da­tu­lui, la înce­put de 2015, Andrei Pân­tea a fost trans­fe­rat în func­ția de adjunct al pro­cu­ro­ru­lui mun. Chi­și­nău, Ion Dia­cov. Pân­tea însă și-a dat demi­sia în sep­tem­brie 2015, la câte­va zile după ce fos­tul pro­cu­ror muni­ci­pal, Ion Dia­cov, l-a acu­zat, în cadrul unei con­fe­rințe de pre­să, că ar fi încăl­cat legea.

ZdG a scris ante­rior că Pân­tea a fost cel care a decis, sus­pect, ca dosa­rul lui Kara­ma­lak să fie tri­mis la Mosco­va. Tot el a apă­rut dis­cu­tând tele­fo­nic cu Ion Șol­to­ianu, con­dam­nat pen­tru omor.

La înce­pu­tul lui 2015, ZdG a scris că Pân­tea şi-a înă­lţat, timp de doi ani, o casă moder­nă cu două nive­le pe o stra­delă din ora­şul Codru din Chi­şi­nău. Pân­tea deţi­nea şi trei auto­mo­bile, prin­tre care un BMW X5, fabri­cat în 2006 şi cum­pă­rat în 2013 cu 150.000 de lei. „Con­si­de­raţi că un pro­cu­ror tre­buie să tră­i­ască pe malul râu­lui Bâc? Să-şi ridi­ce aco­lo o coli­bă? Să umble încă­lţat în cizme de chir­ză? Lua­ţi în cal­cul anii lucra­ţi în Pro­cu­ra­tură”, decla­ra atun­ci Andrei Pân­tea.

Ante­rior, Andrei Pân­tea a exer­ci­tat func­ția de pro­cu­ror al raio­nu­lui Ane­nii Noi.