Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Șeful PA: cei trei șefi…

Șeful PA: cei trei șefi de la BNM au permis spălarea a 20 de miliarde de dolari prin intermediul Moldinconbank

Viorel Morari

Fostul viceguvernator al Băncii Naționale (BNM), Emma Tăbârță și doi șefi de departamente ai instituției, Matei Dohotaru și Vladimir Țurcan, au fost reținuți într-un dosar nou, deschis la 2 august curent, pe faptul neglijenței în serviciu, infracțiune prevăzută  art. 329, alin. 2, lit, b), Cod Penal. Cei trei se află în izolatorul CNA. Temei pentru reținere au servit și declarațiile unor martori, a precizat Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție.

Fosta viceguvernatoare și cei doi șefi actuali de departamente nu ar fi întreprins măsurile necesare privind prevenirea și combaterea spălării banilor prin intermediul băncii Moldinconbank, drept rezultat a fost posibilă încheierea tranzacțiilor suspecte în sumă de peste 20 de miliarde de dolari. Banii au trecut prin tranzit în conturi corespondente deschise în Moldinconbank de către bănci din Federația Rusă. Încasarea banilor a fost posibilă din cauza îndeplinirii nerecorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu de către angajații BNM. Tranzacțiile au avut loc între 2010-2014.

„Persoanele, fiind responsabile de domeniul prevenirii și combaterii banilor, au acționat contrar prevederilor art. 10 al Legii privind prevenirea și combaterii spălării banilor, care presupune că Banca Națională a Moldovei, care este entitatea de supraveghere este obligată să întreprindă măsuri pentru a identifica posibile acțiuni de spălare a banilor, pentru a raporta situații suspecte în circumstanțe în care o instituție financiară nu întreprinde măsuri pentru prevenirea și combaterea spălării banilor, în conformitate cu prevederile legii.”, afirmă Viorel Morari, șeful PA.

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă până la 6 ani de închisoare, cu privarea dreptului de a ocupa funcții publice până la 10 ani

Vedeți aici ce avere are fosta viceguvernatoare a BNM, reținută de CNA.