Principală  —  IMPORTANTE   —   Șapte membri ai unei grupări…

Șapte membri ai unei grupări criminale transfrontaliere, specializată în contrabandă cu țigări, trimiși pe banca acuzaților

Procuratura Anticorupție (PA) anunță că a expediat în instanța de judecată, pe 01 iulie 2022, cauza penală de învinuire a șapte membri ai unui grup criminal organizat transfrontalier, specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă cu țigări, de pe teritoriul R. Moldova în România.

Procurorii anticorupție anunță că, persoanele documentate au întreprins acțiuni de corupere activă a unui angajat al Poliției de Frontieră, ca ultimul să le asigure trecerea ilegală a frontierei de stat a țigaretelor, în direcția României, prin zona „verde” (alte locuri decât cele prevăzute pentru traversarea frontierei). Polițistul de frontieră era remunerat cu sume între 4000-7000 euro, pentru organizarea fiecărei treceri clandestine, spun acuzatorii de la PA.

„Mai mult, cei șapte membri ai grupării sunt vizați și în șase episoade, dintre care două tentative, de săvârșire a contrabandei cu mărfuri accizate, manifestată prin scoaterea de pe teritoriul R. Moldova a mărfurilor supuse accizului, în cantității de 250 000 de bucăți de țigarete cu filtru, acțiuni realizate prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal al acestora”, anunță PA.

Acuzatorii mai anunță că, dintre cele șapte persoane reținute, patru, inclusiv liderii grupării se află în arest preventiv pe un termen de 30 zile, iar trei membri, care aveau rolul de cărăuși, sunt plasați în arest la domiciliu pe un termen de 30 zile. În privința celor plasați în arest la domiciliu, procurorii anticorupție au formulat recursuri la Curtea de Apel Chișinău, care la moment sunt în curs de soluționare, nefiind emise decizii în acest sens.

„Mai mult ca atât, precizăm că, în cadrul prezentei cauze penale, au fost puse sub sechestru bunuri mobile și imobile (automobile, case, terenuri) ce aparțin învinuiților, valoarea cărora constituie circa 3 200 000 lei. La fel, au fost sechestrați și banii recunoscuți ca corp delict, care au fost transmiși pentru încercarea coruperii angajaților poliției de frontieră, în sumă totală de 349 000 lei”, menționează PA.

Pe 5 mai, Procuratura Anticorupție anunțat despre desființarea unui grup criminal organizat transfrontalier, constituit din 15 persoane, specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu țigări. Grupul a fost desființat a fost desființat de către ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS), angajații Poliției de Frontieră și ai Procuratura Anticorupție, în conlucrare cu organele de resort din România.

„Pe parcursul a șase luni a fost cercetată activitatea infracțională a grupării criminale, perioadă în care s-a documentat cinci livrări controlate a țigărilor peste segmentul „verde” al frontierei de stat. În acest sens, fiind acumulate probe relevante și desfășurate rețineri în flagrant.