Principală  —  IMPORTANTE   —   PA oferă detalii despre gruparea…

PA oferă detalii despre gruparea criminală transfrontalieră, specializată în contrabandă cu țigări, capturată la frontieră: pregătea o nouă schemă de contrabandă cu arme din Ucraina

Procuratura Anticorupție (PA) oferă detalii în cazul grupării criminale transfrontaliere, specializată în contrabandă cu țigări, desființată la 5 mai de către oamenii legii din R. Moldova și România. Potrivit PA, pe parcursul zilei de joi, 5 mai, în raionul Briceni au avut loc peste 25 de percheziții, în rezultatul cărora au fost reținute șase persoane și ridicate cinci mijloace de transport.

„În cadrul cauzei penale au fost documentate acțiunile ilegale a grupării privind transbordarea, prin zona verde a frontierei moldo-române, a circa 125.000 pachete de țigări, valorificate la 3 000 000 lei. Pentru a reuși aceste ilegalități, membrii grupării ar fi identificat polițiști de frontieră care contra sumei de 18 000 euro li se facilitau transportarea țigărilor peste frontieră. De menționat că aceste acțiuni au fost monitorizate în permanență, iar toate cazurile de corupere a angajaților Poliției de Frontieră erau denunțate organului de anchetă”, anunță PA într-un comunicat.

De asemena, potrivit PA, în cadrul ultimelor cercetări s-a stabilit că grupul infracțional pregătea o nouă schemă de contrabandă cu arme din Ucraina.

„La moment se petrec măsuri de identificare a bunurilor ce aparțin persoanelor documentate și care au fost dobândite pe cale infracțională, în vederea aplicării sechestrului”, mai anunță oamenii legii.

Pe 5 mai, Serviciul de Informații și Securitate (SIS), Poliția de Frontieră și Procuratura Anticorupție au anunțat despre desființarea, în comun cu organele de resort din România, a unui grup criminal organizat transfrontalier, constituit din 15 persoane, specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu țigări.

„Pe parcursul a șase luni a fost cercetată activitatea infracțională a grupării criminale, perioadă în care s-a documentat cinci livrări controlate a țigărilor peste segmentul „verde” al frontierei de stat. În acest sens, fiind acumulate probe relevante și desfășurate rețineri în flagrant.

Totodată, a fost stabilit că persoanele documentate au întreprins acțiuni de corupere a angajaților Poliției de Frontieră, ca ultimii să le asigure trecerea ilegală a frontierei de stat prin zona „verde” (alte locuri decât cele prevăzute pentru traversarea frontierei). Polițiștii de frontieră erau remunerați cu sume între 4.000-7.000 euro, pentru organizarea fiecărei treceri clandestine”, anunță oamenii legii.