Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Rusia, condamnată la CEDO în…

Rusia, condamnată la CEDO în cazul răpirii lui Ilie Cazac, acuzat de regimul de la Tiraspol de „spionaj în favoarea R.Moldova”

Federația Rusă a fost condamnată la CEDO în cazul Cazac și Surchician c. Moldovei și Rusiei pentru tratament inuman și degradant, încălcarea dreptului la libertate și siguranță, precum și încălcarea dreptului la un proces echitabil și recurs efectiv. Curtea a obligat Federația Rusă să achite celor doi reclamanți, în total, 42 000 EURO cu titlu de prejudicii morale și 4000 EURO cu titlu de costuri și cheltuieli pentru reprezentare.

Cazul lui Ilie Cazac a fost amplu mediatizat, după ce în 2010 acesta a fost răpit de către miliția transnistreană. Cazac a fost angajat al Inspectoratului Fiscal din municipiul Tighina, localitate aflată sub controlul administraţiei ilegale din Tiraspol, fiind „arestat” pe 19 martie 2010 de către reprezentanţii pseudo – Ministerului Securităţii din regiunea transnistreană. Ilie Cazac a stat închis 20 de luni în condiții inumane, fiind acuzat de „înaltă trădare şi spionaj în favoarea Republicii Moldova”.

Ulterior, la 9 februarie 2011, în urma unui „proces” ascuns, lipsit de drepturile elementare precum cel la avocat sau la întrevederi cu rudele, tânărul a primit o „sentinţă” crudă de 14 ani închisoare.

Promo-LEX menționează că timp de mai bine de un an și jumătate părinții tânărului, avocați, dar și o serie de organizații internaționale au depus eforturi pentru eliberarea acestuia. În cele din urmă Ilie Cazac a fost eliberat la 31 octombrie 2011, fiind „grațiat” de către liderul regiunii separatist, după ce, pe 28 octombrie 2011, Igor Smirnov semna ordinul de graţiere.