Ilie Cazac – între declaraţiile lui Filat şi faptele lui Smirnov

În momentul în care prim-ministrul Vladimir Filat se întâlnea în Germania cu liderul autoproclamat al rmn, Igor Smirnov, Ilie Cazac era pedepsit de către administraţia penitenciarului în care este încarcerat pentru îndrăzneala de a cere graţierea. Informaţia a fost făcută publică de către mama lui Ilie Cazac, cu referire la surse neoficiale. Stela  Surchicean mai spune că pedepsirea fiului său a venit la ordinul lui Smirnov. Întrebaţi despre asta, reprezentanţii Guvernului R. Moldova strâng din umeri şi speră ca informaţia să nu fie veridică.

În perioada 8—9 septembrie, sub egida OSCE, în oraşul german Bad Reichenhall, a avut loc conferinţa privind consolidarea măsurilor de încredere în procesul de reglementare a problemei transnistrene. În cadrul evenimentului, Filat s-a întâlnit cu Smirnov, iar conform serviciului de presă al Guvernului, cei doi au discutat şi despre situaţia lui Ilie Cazac. În această perioadă, Stela Surchicean, mama lui Ilie, ne-a spus că fiul ei a fost pedepsit aspru, pentru că cererea sa de graţiere, depusă la începutul lunii august, nu ar fi fost pe placul lui Smirnov.

“Îl ascund — înseamnă că s-a întâmplat ceva”

“Ştiu din surse neoficiale că Ilie a fost pedepsit de către autorităţile penitenciarului exact în perioada în care Filat era în Germania şi se întâlnea cu Smirnov. Nu ştiu ce au făcut cu el, dacă a fost sau nu bătut, ştiu doar că a fost pedepsit crunt pentru că a scris acea cerere de eliberare. S-a întâmplat la ordinul lui Smirnov, pentru că nu i-a plăcut cererea de graţiere”, crede mama lui Ilie.

“Suntem într-o stare în care nu mai ştim ce să facem. Nu putem demonstra nimic. Eu trebuia să am întrevedere cu el acum, dar nu mi s-a permis. Voi încerca să mă duc mâine la el (vineri – n.r). Dacă nu mi se va permite, voi cere ca măcar cei de la OSCE să-l viziteze, pentru că dacă-l ascund, înseamnă că s-a întâmplat ceva”, mai zice Stela Surchicean, care afirmă că după ce Ilie a scris la 1 august cererea de graţiere, nu a mai aflat nimic despre el. “Ne-au refuzat şi convorbirile telefonice”. Imediat după cererea de graţiere depusă de Ilie, au mai scris cerere bunicii acestuia şi un unchi de-al lui. Niciunul dintre ei nu a primit un răspuns.

Guvernul R. Moldova: “Sperăm că…”

În cadrul întrevederii din Germania, Filat a anunţat că “în mod special, a fost abordat şi cazul lui Ilie Cazac, care continuă să rămână în detenţie în stânga Nistrului. Am expus poziţia noastră privind necesitatea eliberării imediate şi necondiţionate a lui Ilie şi sper că acest demers va fi tratat la modul cuvenit”.

Igor Volniţchi, consilierul premierului, a reiterat pentru ZdG cele expuse de Filat după vizita din Germania. “Nu am fost la întrevedere şi nu pot să vă spun care a fost reacţia lui Smirnov la cererea premierului, dar din câte am înţeles, d-lui a luat act. Nu am văzut să fi dat o apreciere la acest subiect. Prin urmare, putem presupune că a luat act de ea şi lucrurile vor decurge mai bine în continuare. Din păcate, nu pot să vă spun nimic despre “pedepsirea lui Ilie Cazac”, pentru că avem şi noi acelaşi acces la el, ca şi părinţii lui. Sperăm că Ilie nu a devenit victima cărorva brutalităţi. Sperăm ca informaţia să nu fie una corectă. Vreau să spun că Guvernul, cu oricine are posibilitatea, discută despre eliberarea lui Ilie Cazac”, a precizat Volniţchi.

“…cererea lui Filat nu a fost luată în serios”

Igor Smirnov, la fel ca şi Vladimir Filat, a avut o conferinţă de presă, unde a făcut totalurile vizitei sale în Germania. Spre deosebire de Filat, Smirnov nu a vorbit  deloc despre situaţia lui Ilie Cazac şi despre solicitarea lui Filat de a-l elibera imediat.

“Din cauza nedorinţei lui Ilie Cazac de a scrie în cererea de graţiere toate titlurile pe care le are Smirnov şi pentru că nu a scris în cerere acele motive pe care Smirnov dorea să le vadă în cerere, i-a fost limitat accesul la anumite servicii. Dacă Smirnov nu a vorbit despre solicitarea lui Filat, înseamnă că nu a luat-o în serios…”, ne-a spus Alexandru Postică, director executiv la Promo-Lex.

Condamnat la 14 ani de de o instanţă fantomă

Ilie Cazac, în vârstă de 25 de ani, angajat al Inspectoratului Fiscal din Tighina, a fost arestat pe 19 martie de către reprezentanţii aşa-numitului minister al securităţii de la Tiraspol. De atunci, părinţii săi nu ştiu nimic despre el.
Ilie Cazac este acuzat de trădare şi spionaj în favoarea Chişinăului. Autorităţile autoproclamatei republici transnistrene au făcut public  un autodenunţ al lui, prin care acesta recunoaşte că ar fi, într-adevăr, vinovat de spionaj. Se presupune că autodenunţul ar fi fost rezultatul torturii. Anterior, la începutul lunii aprilie, sub aceeaşi acuzaţie de spionaj, la Tiraspol a fost arestat jurnalistul Ernest Vardanean, care, de asemenea, şi-ar fi recunoscut vina, într-un pretins autodenunţ televizat. Ulterior, Vardanean a fost graţiat de către Igor Smirnov.

Părinţii lui Ilie Cazac au protestat aproape două luni în faţa Ambasadei Rusiei din Chişinău, cerând Moscovei să intervină pe lângă autorităţile de la Tiraspol pentru a-l elibera pe Ilie Cazac. Cazac este condamnat la 14 ani de închisoare de un tribunal nerecunoscut de nimeni în lume.

Victor MOŞNEAG


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. elijah№1

  Deja actiunile lui Smirnov cu referire la Ilie sunt pe constiinta lui Filat. Cum sa dea mana cu Smirnov stiind ca un cetatean moldovean este torturat ca in anii nkvd-ului in temnitele transnistrene? Rusine dle Filat, rusine mare!

 2. dacul

  Dl Filat face asta de nevoie, cateodata daca interesele tarii o cer dai mana si cu dr……pana treci lacu.

 3. todos

  Îl contrazic pe “dacul”. Dl Filat face asta de bună voie.Care “interesele ţării”? Are numai interese proprii.Doi ani deţine cel mai mare post în ţară,şi carei rezultatul.Este un om hapsîn şi egoist.A descriditat valorile democratice.Sa înhăitat cu criminalul Smirnov…RUŞINE!!!!

 4. TTT

  dacu’
  si Snegur trecea lacu(l) tot pt “interesele tarii” si-s 20 de ani de cand ne balacim si malul inca nu se vede,iar eroul national bine mersi,doar pt interesele tarii a bagat niste tancuri de ocupatie pe teritoriu.
  Bazele le-a pus comunistul asta agrarian si l-au urmat si ceilalti comunisti cu gandul la interesele soacrelor.
  Daca Filat n-ar dormi de interesele tarii,azi ai avea si un presedinte.
  2 lei prind bine cand nu-i de-o paine,iar tu ii imprastii la dreapta si la stanga.

 5. dacul

  Despre ce inseamna numele ZALMOXIS (Asa cum este atestat in anul 350 inaintea erei noastre)
  1. ZAL=zeul
  2.MOXIS=MOS pentru ca grecii citeau litera X=CH
  deoarece su exista litera «sh» in limba lor.
  Numai romanii de la Roma citeau X=CS.
  Deci ZALMOXIS=ZAL–MOSH=ZEUL MOSH.
  Dacii vorbeau o limba asemanatoare cu limba romana de astazi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *