Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Riscă până la 6 ani…

Riscă până la 6 ani de închisoare pentru că ar fi pretins 5 600 de lei. Un polițist din cadrul Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, cercetat penal pentru trafic de influență

Sursa: procuratura.md

Un polițist din cadrul Direcției de Poliție a municipiului Chișinău va compărea pe banca acuzaților într-o cauză de trafic de influență, anunță Procuratura Generală (PG) într-un comunicat de presă. Urmărirea penală pe caz a fost finalizată la 12 iunie, iar cauza penală a fost expediată în judecată, pentru examinare în fond. 

Potrivit învinuirii înaintate de către procurori, acuzatul, activând în calitate de ofițer superior al Serviciului Supraveghere Armament și Activități Licențiate al Secției Securitate Publică a Inspectoratului de Poliție Centru al Direcției de Poliție mun. Chișinău a Inspectoratului General al Poliției (IGP) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), având în virtutea legii calitate de persoană publică, în perioada lunilor februarie – martie 2023, aflându-se în exercițiul funcției, „acționând intenționat și dându-și seama de caracterul prejudiciabil al faptelor sale”, a susținut că că are influență asupra funcționarilor publici din cadrul Inspectoratului General al Poliției, precum și asupra instituțiilor medicale, în vederea facilitării și urgentării eliberării documentelor oficiale în lipsa solicitantului, pentru acordarea permisului de port armă.

Astfel, conform acuzatorilor de stat, polițistul ar fi pretins, acceptat și primit de la un bărbat suma de 5 600 de lei, „ce nu i se cuvine, pentru a realiza influența susținută”.

Faptele învinuitului au fost calificate conform componenței de infracţiune prevăzute de art.326 alin.(1) din Codul penal, traficul de influență, adică, pretinderea, acceptarea și primirea, personal, de bani pentru sine sau pentru o altă persoană, de către o persoană care are influenţă sau care susţine că are influenţă asupra unei persoane publice pentru a-l face să îndeplinească și să grăbească îndeplinirea unei acţiuni în exercitarea funcţiei sale, indiferent dacă asemenea acţiuni au fost sau nu săvîrşite.

Dacă vinovăția inculpatului va fi demonstrată, acesta riscă pedeapsă cu închisoarea de până la 6 ani sau cu amendă în mărime de la 2 000 la 3 000 de unități convenționale.

„Procuratura va reacționa prompt la orice manifestări de corupție, deferind justiției fiecare caz în care se va proba existența faptei infracționale și vinovăția acuzatului. Îndemnăm societatea la lupta comună cu fenomenul corupției, prin abținerea fiecărui cetățean de la oferirea avantajelor necuvenite funcționarilor publici din orice domeniu (justiție, medicină, educație, etc.)”, transmite PG.