Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Rezultatele perchezițiilor la postul de…

Rezultatele perchezițiilor la postul de frontieră al ANSA de la Giurgiulești. CNA anunță că au fost ridicate mijloace financiare în diferită valută – euro, dolari, hrivne, lire, lei românești și ruble

Centrul Național Anticorupție (CNA) anunță că procurorii anticorupție urmează să depună vineri, 31 martie, demersuri prin care vor solicita arestarea preventivă a celor 11 angajați ai Postului de Inspecție la Frontiera (PIF) Giurgiulești al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), reținuți pe 30 martie pentru facilitarea tranzitului de mărfuri.

Potrivit CNA, în urma perchezițiilor efectuate pe 30 martie la sediul PIF Giurgiulești al ANSA, la domiciliile și în automobilele celor 11 bănuiți, ofițerii CNA și procurorii anticorupție au ridicat mijloace bănești în valută diferită: 13 625 de euro, 1 320 de dolari, 148 000 de lei, 5 300 de lei românești, 30 600 de hrivne, 1 000 de lire sterline, 760 de lire turcești și 1 200 de ruble rusești. Totodată, au fost ridicate telefoanele mobile ale bănuiților, dar și mai multă tehnică de calcul.

Pe data de 30 martie, ofițerii CNA și procurorii anticorupție au efectuat percheziții la PIF Giurgiulești al ANSA în cadrul unor dosare, pornite pe fapte de corupere pasivă. În urma acțiunilor de urmărire penală, 11 angajați ai ANSA au fost reținuți pentru 72 de ore, fiind bănuiți că ar fi perceput plăți ilegale de la diferiți agenți economici pentru facilitarea tranzitului de mărfuri.

Potrivit investigațiilor CNA, angajații PIF Giurgiulești ar fi pretins și acceptat sume de bani, în diferită valută, de la transportatorii de produse de origine animală și vegetală pentru a nu-i supune verificărilor sanitar-veterinare. În schimbul plăților ilicite, funcționarii ar fi facilitat introducerea în țară a diferitor produse în lipsa actelor permisive. Oficiul Sud al Procuraturii Anticorupție conduce ancheta.

Pe 30 martie, într-o reacție oficial, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a declarat că „va colabora activ cu organul de urmărire penală în partea ce ține de investigarea angajaților Postului de Inspecție la Frontieră (PIF) Giurgiulești, în strictă conformitate cu prevederile legislației în vigoare”.

Reprezentanții Agenției recomandă persoanelor fizice și juridice să sesizeze ANSA, pe adresa de e-mail: info@ansa.gov.md, la orice abatere admisă în procesul examinării cererilor și a petițiilor de către angajații instituției.