Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Replica membrilor CSM la critica…

Replica membrilor CSM la critica judecătoarei Sănduța și solicitarea ca aceștia să-și dea demisia

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu cunoaște despre alte cazuri de tentative de influență, presiune sau atac asupra judecătorilor decât cel raportat de magistratul Mihai Murguleț. Acesta este răspunsul Consiliului la discursul critic pe care l-a avut judecătoarea Victoria Sanduța în ședința din 23 iulie, când a declarat că în sistem au loc abuzuri despre care CSM cunoște și nu întreprinde nimic și a cerut membrilor CSM să-și prezinte demisia pentru că ar fi contribuit la crearea unui sistem „dependent și aservit” și  „capturarea sistemului judecătoresc”.

„Cu referire la solicitarea doamnei V. Sanduța cu privire la demisia membrilor CSM, Consiliul reiterează că în Recomandarea sa din a 8-9 martie 2013 Comisia de la Veneția s-a pronunțat în favoarea imunității pentru membrii Consiliului Superior, accentuând că acordarea imunității membrilor Consiliului garantează independența lor și le permite să-și desfășoare activitatea fără a fi nevoiți să se apere în mod constant ei înșiși, de exemplu, împotriva acuzațiilor nefondate și vexatorii”, reacționează CSM la solicitarea magistratei ca membrii CSM să-și dea demisia.

Totodată, CSM declară că „este indiscutabil că judecătorii trebuie să fie protejați de orice influență nejustificată din exterior”, drept replică la Declarația comună a 31 de judecători, prezentate în aceeași ședință din 23 iulie a CSM, prin intermediul căreia judecătorii semnalează că existe probleme în sistem, că lipsește o platformă de comunica cu judecătorii, că reformele ar trebui făcute astfel încât să nu atenteze la indepndența judecătorilor și că sunt deschiși pentru a participa la procesul de reformare a justiției.

„CSM îndeamnă toți judecătorii la o conlucrare activă în scopul implementării reformelor ce vor schimba situația în sistem”, se mai arată în replica CSM-ului, sub forma unui „Apel către sistemul judecătoresc și societate”.

„Obligația fiecărui judecător, prin prisma statutului de demnitate publică pe care o deține, cât și a statutului de simplu cetățean, este de a sesiza CSM de fiecare dată, prompt și necondiționat, când au apărut tentative de a fi influențat, mituit, atacat, supus presiunilor. (…) CSM îndeamnă toți judecătorii să se conformeze acestor obligațiuni și să comunice despre acțiunile ilegale, ce ar putea fi întreprinse de factorii de decizie, alte persoane, nu peste 2-3 ani, de la comiterea acestora, și nu de la înaltele tribune precum și în baza unor motive personale, dar îndată ce au avut loc astfel de tentative”, le mai spune CSM judecătorilor din sistem.