Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Renato Usatîi, la ușa CNA

Renato Usatîi, la ușa CNA

Renato Usatîi, primarul orașului Bălți, a fost invitat astăzi, 25 iulie, la Centrul Național Anticorupție. El urma să fie audiat după ce a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, că omul de afaceri Vlad Plahontiuc i-ar fi propus 1,5 milioane de dolari pentru a părăsi țara.

Usatîi a declarat presei că nu va discuta cu procurorii, pentru că aceștia l-au invitat la o convorbire neoficială și nu pentru a investiga cauza. „M-au invitat la audieri. Ei vor doar să arate că s-au autosesizat, asta e o bătaie de joc. Am unele probe, dar ei m-au chemat doar la o convorbire. Nu intru la procuror”, a declarat Usatîi.

Avocata Ana Ursachi a declarat că anume ea i-a recomandat lui Renato Usatîi să nu intre la procurori. „În citație vedem că lui Renato Usatîi nu i s-a atribuit niciun statut. Considerăm că e o sfidare a procedurii legale în investigarea unei infracțiuni. Organul de urmărire penală în cazul în care depistează o bănuială trebuie să se autosesizeze și să pornească o procedură penală, dar nu să o plaseze în registrul 2. Usatîi a spus la emisiune cel puțin două ipoteze care ar servi motiv pentru pornirea unei cauze penale. Aceste acțiuni ne fac să credem că tot ce se întâmplă acolo este o mimare a justiției”, a menționat avocata.

În același timp, Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, susține că Renato Usatîi trebuia să se prezinte la audieri. „E trist să vedem că mulți fac declarații răsunătoare, însă, atunci când sunt citați și trebuie să-și asume răspundere pentru declarațiile făcute, conform procedurii penale, ei nu se prezintă. Nu pot porni o cauză penală atunci când nu îmi sunt clare toate circumstanțele: Cum a ajuns la Plahotniuc? Care sunt cauzele? Cine l-a invitat? Ce discuție au avut?… Dacă Usatîi avea să facă declarații, el avea să fie înregistrat în registrul 1 și ulterior, prezentat ca martor sau ca parte vătămată”, a subliniat Morari. Totodată acesta a spus că primarul orașului Bălți va fi citat încă o dată. „Dacă nu vine și a doua dată, înseamnă că el nu are ce declara și totul nu a fost decât un show mediatic”, a adăugat șeful Procuraturii Anticorupție.

Amitim că, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul de televiziune „N 4”, liderul „Partidului Nostru” a declarat că Vlad Plahotniuc i-ar fi propus 1,5 milioane de dolari ca să lipsească din R. Moldova în perioada lunilor septembrie-noiembrie.

Acesta a relatat că oferta a fost lansată în timpul a două întâlniri cu prim-vicepreşedintele PDM Vlad Plahotniuc, pe care le-a avut pe 6 iunie şi, respectiv, 16 iunie, în clădirea Global Business Center, sediul firmelor lui Vlad Plahotniuc. „Mi-a spus că are două propune ri. Prima: mi-a propus să părăsesc R. Moldova pentru lunile septembrie, octombrie şi noiembrie, când el pregăteşte ceva. Pentru aceasta mi-a propus 1 500 000 de dolari, bani de cheltuială. După care a venit cu propunerea numărul doi. Mi-a spus că va numi o cifră, după ce va face nişte calcule cam cât am cheltuit eu în R. Moldova, ca în general să plec din politica R. Moldova”, a menţionat Renato Usatîi. Potrivit liderului Partidului Nostru, dacă ar fi acceptat cea de-a doua propunere, el ar fi trebuit să iasă cu o declaraţie în care să anunţe că din cauza sănătăţii, părăseşte funcţia de primar şi lider de partid.