• ads
 • Rejudecarea a schimbat pedepsele în dosarul „La Soacra”. Ce a decis justiția la aproape patru ani de la explozie

  Rejudecarea a schimbat pedepsele în dosarul „La Soacra”. Ce a decis justiția la aproape patru ani de la explozie
  vizualizări
  21 noiembrie 2019 | 13:00

  La aproape patru ani de la tragedie, Curtea de Apel (CA) Chișinău a emis o nouă decizie în dosarul „La Soacra” după ce în martie 2019, magistrații de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au trimis dosarul la rejudecare. Magistrații de la CA au dispus eliberarea din sala de judecată a lui Sergiu Popel, inculpatul condamnat în 2018 la 7 ani de închisoare, și au dispus o pedeapsă mai mică pentru ceilalți doi inculpați pe dosar: angajata Direcţiei Municipale Comerţ, Ludmila Boşcănean și angajatul Centrului municipal de Sănătate Publică Vasilii Toma.

  La 9 ianuarie 2016, din cauza exploatării ilegale a buteliilor de gaz, în localul „La soacra” amplasat în Piața Centrală din Chișinău s-a produs o explozie. Drept urmare patru persoane au decedat, iar alte opt persoane au primit vătămări corporale medii. În această perioadă, cei patru inculpați pe dosar, administratorul cafanelei „La Soacra”, Andrei Iarîna, funcţionarul responsabil din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sergiu Popel, angajata Direcţiei Municipale Comerţ Ludmila Boşcănean și angajatul Centrului municipal de Sănătate Publică Vasilii Toma, au fost condamnați pe rând de Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel Chișinău, după care Curtea Supremă de Justiție a decis să trimită la rejudecare dosarul, iar CA Chișinău a emis o nouă decizie.

  Foto: ziarulnational.md

  Astfel, magistrații au revocat măsura preventivă în privința lui Sergiu Popel, funcţionarul din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, recunoscut vinovat în 2018 de corupere pasivă și exces de putere soldat cu urmări grave, condamnat anterior la 7 ani de închisoare într-un penitenciar de tip semiînchis. Instanța a dispus eliberarea acestuia, declarând că pedepsa stabilită pentru acesta, sub formă de închisoare, se consideră executată.

  Magistrații au emis noi sentințe și în cazul celorlalți doi inculpați, Vasilii Toma, angajatul Centrului municipal de Sănătate Publicăși Ludmila Bocșanean, angajata Direcţiei Municipale Comerţ. Conform deciziei CA Chișinău din 2018, cei doi au fost condamnți la câte 6 ani și 6 luni de detenție pentru excesul de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu. După rejudecare, instanța a decis să micșoreze pedeapsa în privința celor doi până la doi ani de închisoare cu executare.

  În cazul administratorului cafenelei, Andrei Iarîna, CA Chișinău nu s-a expus, or judecătorii de la CSJ au respins ca inadmisibil recursul declarat de avocatul acestuia respectiv, fiind menținută hotărârea de condamnare a acestuia la șase ani de închisoare cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o activitate legată de gestionarea întreprinderilor comerciale pe un termen de doi ani.

  Ce acuzații li s-au adus celor trei inculpați

  Cu referire la inculpatul Vasilii Toma, care a deținut funcția de asistent al medicului igienist, magistrații declară că acesta a comis corupere pasivă în circumstanțele în care a acceptat să primească pentru sine de la administratorul cafenelei „La Soacra”, Alina Iarîna, bunuri sub formă de mijloace băneşti a câte 200 lei, pentru fiecare vizită pe care urma să le efectueze pe parcurs la acest obiectiv, în legătură cu exercitarea atribuțiilor sale de serviciu. Totodată, Toma este acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu.

  Colegiul Penal a reținut că Sergiu Popel, cunoscând că în cafeneaua „La Soacra” nu se respectă regulile antiicendiare, și-a depășit atribuțiile de serviciu, fapt însă contestat de apărare. Avocații lui Popel au declarat în instanță, făcând trimitere la scrisorile Serviciului Protecției Civile și Situații Excepționale, precum și la scrisorile de la Ministerul Economiei și ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, potrivit cărora, Serviciul Protecție Civilă și Situații Excepționale nu are nici o competență în domeniul supravegherii respectării de către entități economice a standardelor în domeniul gazificării și nemijlocit a regulilor tehnice de exploatare inofensivă a recipientelor sub presiune, aceste atribuții și competențe aparținând altei autorități de stat.

  La rândul său, inculpata Ludmila Boșcanean, este acuzată că pentru a efectua examinarea la fața locului în scopul stabilirii gradului de corespundere a unității comerciale condițiilor de autorizare, a pretins şi a acceptat să primească pentru sine de la administratorul cafenelei „La Soacra”, Alina Iarîna, bunuri sub formă de mijloace băneşti – 200 lei. Totodată, acesta este învinuită că, cu toate că a identificat utilizarea aragazului alimentat cu gaz comprimat de la butelii, a evitat a indica aceste circumstanțe în actele întocmite, şi a concluzionat în scris doar acele criterii necesare, pentru a fi posibilă eliberarea autorizației sanitare de funcționare.

  Inculpații, învinuiți pentru corupere, au fost liberați de la pedeapsa penală în legătură cu expirarea termenului de prescripție, magistrații aplicându-le pedepse pentru excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu. Decizia este executorie și poate fi supusă recursului la CSJ.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Cerințele de asigurare minime pentru daunele produse pasagerilor, bagajelor și mărfurilor, votate de Parlament

  Parlamentul a votat joi, 9 iulie, în lectură finală proiectul de lege cu privire la răspunderea și cerințele de asigurare a operatorilor aerieni și a operatorilor de aeronave. Potrivit noii legi, operatorii aer…
  Cerințele de asigurare minime pentru daunele produse pasagerilor, bagajelor și mărfurilor, votate de Parlament

  Deputat PPDA, despre faptul că Gațcan este păzit de SPPS: „Gațcan merge și la veceu cu Furculiță. Este păzit ca nimeni să nu discute cu el”

  „Ștefan Gațcan trebuie să-și dea demisia”. Asta a declarat deputatul Platformei DA, Vasile Năstase, care susține că revenirea docorului-deputat în Parlamentul de la Chișinău este „o rușine”. Parlamentarul a mai…
  Deputat PPDA, despre faptul că Gațcan este păzit de SPPS: „Gațcan merge și la veceu cu Furculiță. Este păzit ca nimeni să nu discute cu el”

  Monitorul Oficial va fi digitalizat

  Monitorul Oficial al Republicii Moldova va fi editat atât în format electronic, cât și în format tipărit, cu aceeași forță juridică. Parlamentul a aprobat, în prima lectură, un proiect de modificare a Legii pri…
  Monitorul Oficial va fi digitalizat

  Moțiunea simplă împotriva politicilor în domeniul sănătății a fost respinsă de Parlament

  Moțiunea simplă împotriva politicilor guvernamentale în domeniul sănătății nu a fost susținută în plenul Parlamentului de la Chișinău. Pentru respingerea moțiunii au votat deputații PSRM și PDM. După ce ministr…
  Moțiunea simplă împotriva politicilor în domeniul sănătății a fost respinsă de Parlament

  A treia tranșă din asistența macrofinanciară, în valoare de 40 mln euro, din partea UE, anulată. Anunțul făcut de lidera PAS

  Vineri, 10 iulie, Uniunea Europeană va aproba eliberarea tranșei a doua din asistența macrofinanciară, în valoare de 30 milioane de euro, pentru R. Moldova. Anunțul a fost făcut de către lidera PAS, Maia Sandu,…
  A treia tranșă din asistența macrofinanciară, în valoare de 40 mln euro, din partea UE, anulată. Anunțul făcut de lidera PAS

  Aproape 8 mii de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă, recepționate de CNAS în 8 zile

  În opt zile, începând cu 1 iulie curent, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) a recepționat aproape 8 mii de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limita de vârstă. Astfel, până la 8 i…
  Aproape 8 mii de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă, recepționate de CNAS  în 8 zile