Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Reacția Procuraturii Generale la solicitarea…

Reacția Procuraturii Generale la solicitarea lui Harunjen de a-l repune în funcție și la acuzația că actualul procuror general interimar s-ar afla în ilegalitate

Foto: ZdG

Procuratura Generală confirmă parvenirea, la 10 noiembrie 2022, în adresa instituției a adresării lui Eduard Harunjen privind repunerea sa în funcție, se precizează într-un răspuns al instituției remis în adresa ZdG. Procuratura evită însă să comenteze solicitările fostului procuror general.

„Procuratura Generală confirmă parvenirea, la 10 noiembrie 2022, în adresa instituției a adresării dlui Eduard Harunjen, conținutul căreia a fost făcut public de către autorul acesteia. Alegațiile expuse de către solicitant urmează a fi examinate în limita competențelor atribuite prin lege Procuraturii Generale. La etapa actuală, deoarece adresarea este în proces de examinare, Procuratura Generală se abține de la careva comentarii cu privire la subiectul abordat de către petent. Totodată, reiterăm, că Procuratura își va ghida în continuare activitatea conform principiilor legalității, imparțialității și independenței”, se menționează în declarația Procuraturii Generale, remisă în adresa ZdG.

Eduard Harunjen, fostul procuror general al R. Moldova din perioada 2016-2019 susține că trebuie să fie repus în funcția de procuror general din data de 10 noiembrie și afirmă că „ocuparea în continuare a funcției de Procuror General interimar de către domnul Ion Munteanu devine neîntemeiată și ilegală, iar orice act administrativ, semnat de către acesta, este pasibil de nulitate absolută.

„La data de 10 noiembrie curent, i-am adresat domnului Ion Munteanu un demers prin care l-am informat despre cererea prealabilă, depusă de mine în adresa Președinției Republicii Moldova cu privire la suspendarea și anularea Decretului Președintelui RM nr.1208 din 11 iulie 2019 privind eliberarea subsemnatului din funcția de Procuror General. În asemenea circumstanțe, potrivit prevederilor art. 171 alin. (5) din Codul administrativ, efectele de drept ale decretului nominalizat se suspendă până la soluționarea definitivă a cazului, adică cu repunerea subsemnatului în funcția de Procuror General din data de 10 noiembrie 2022. În aceste condiții, ocuparea în continuare a funcției de Procuror General interimar de către domnul Ion Munteanu devine neîntemeiată și ilegală, iar orice act administrativ, semnat de către acesta, este pasibil de nulitate absolută, susține Eduard Harunjen.

Articolul din Codul Administrativ la care face referire Eduard Harunjen prevede că „în cazurile stabilite de lege, suspendarea executării actului administrativ individual survine prin depunerea unei cereri prealabile sau acțiuni în judecată prin care se contestă actul administrativ individual”.

Totuși, articolul 172 din Codul Administrativ cu privire la „Suspendarea executării actului administrativ individual de către autoritatea publică prevede că „dacă un act administrativ individual defavorabil este contestat cu cerere prealabilă, autoritatea publică, din oficiu sau la cererea persoanei afectate, poate suspenda executarea lui până la finalizarea procedurii prealabile”.

Harunjen și-a dat demisia în iulie 2019

Mesajul din numele lui Eduard Harunjen a fost transmis de pe aceeași adresă de email de pe care, în iulie 2019, el își anunța demisia din funcția de procuror general. Atunci el scria că „întru curmarea riscurilor de ordin juridic provocate de hotărârea de marți a Parlamentului, una evident ilegală și anticonstituțională, dar și pentru a proteja imaginea Procuraturii Generale și munca întregului corp de procurori, îmi anunț demisia în temeiul literei a) alineatul 1) articolul 58 al legii Nr. 3 din 25 februarie 2016 cu privire la Procuratură”.

Joi, 10 noiembrie, Eduard Harunjen a revenit după mai bine de trei ani în atenția opiniei publice și a anunța, în cadrul unei conferințe de presă că a solicitat președintei țării Maia Sandu să anuleze decretul din 2019, prin care i-a fost acceptată demisia din funcția de procuror general al R. Moldova. Harunjen spune că cere anularea acestui decret deoarece acesta „a fost viciat de mai multe circumstanțe de drept și de fapt”.