Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Reacția Procuraturii Generale la declarațiile…

Reacția Procuraturii Generale la declarațiile făcute de interlopul Proca

Vitalie Proca, cel care l-a împușcat pe omul de afaceri Gherman Gorbunțov la Londra a declarat, joi, 2 noiembrie 2017, într-un interviu pentru Jurnal TV că cel care l-a angajat pentru a-l ucide pe Gorbunțov ar fi fost liderul Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc. ZdG a solicitat de la Procuratura Generală o reacție la declarațiile oferite de Proca, cel care este condamnat în România. 

„Procuratura a oferit recent detalii pe marginea acestui caz, imediat ce au apărut noi probe, care au fost trasmise inclusiv partenerilor externi, care participă la investigarea cazului. Aşa precum am informat în repetate râduri, există de mai multe luni o investigaţie, inclusiv care vizează încercările de a obţine declaraţii false din partea deţinutului Proca, condamnat în România, în care sunt anchetate mai multe persoane depistate că ar fi intermediat o înţelegere în acest sent între deţinut şi un alt figurant al dosarului tentativei de omor asupra lui Gherman Gorbunţov, înţelegere pentru care s-ar fi dat o parte din suma convenită iniţial. În cauza respectivă au fost colectate mai multe probe, inclusiv înregistrări audio şi alte elemente care indică asupra faptului că se punea la cale acţiunea menţionată. Procuratura analizează toate informaţiile, inclusiv cele apărute în spaţiul public şi va informa despre evoluţia anchetei, de fiecare dată cînd vor apărea elemente noi, aşa precum a făcut-o şi anterior”, susțin reprezentanții Procuraturii Generale, într-un răspuns oferit pentru ZdG.

Ieri, 2 noiembrie, interlopul moldovean Vitalie Proca a venit cu acuzații dure în adresa liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, declarând că el a fost cel care ar fi comandat asasinarea lui Gherman Gorbunțov. „Mi s-a propus să spun că Renato a dat indicații să-l omor pe Gherman Gorbunțov. Comanditarul este Vlad Plahotniuc. Eu îl văd un criminal în serie. El se crede un fel de Dumnezeu în zilele noastre. Dar el trebuie să înțeleagă că nu toată lumea crede în Dumnezeu. El m-a prins pe mine prin intermediul lui Vanea Pisateli la un moment în care eu eram mai prost cu banii. S-a urmărit să-l scot pe Plahotniuc din schemă…Vlad Plahotniuc e un șarpe veninos. Plahotniuc e un om foarte deștept și pentru asta are stima mea, dar pe cât e de deștept, pe atât e de pervers”, a declarar Proca, pentru Jurnal TV.

Interviul cu Proca, anunțat de Jurnal TV încă de acum o săptămână a fost precedat, cu câteva zile înainte de o  conferință de presă organizată de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Atunci, procurorii au descris schema organizării tentativei de omor a omului de afaceri Gherman Gorbunțov. Organele de forță afirmau că cel care a comandat omorul a fost, de fapt, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, iar asasinul Vitalie Proca ar fi trebuit să numească un alt comanditar – pe Vlad Plahotniuc – contra unei sume de 600.000 de euro.