Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Reacția ministrului Justiției la decizia…

Reacția ministrului Justiției la decizia CSM privind restabilirea celor 5 magistrați din „Spălătoria rusească”: Judecătorii lipsiți de integritate vor fi eliminați din sistem

Judecătorii lipsiți de integritate vor fi eliminați din sistem, dar prin intermediul unui cadru normativ previzibil și conform celor mai bune practici internaționale. Asta spune ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, după  decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a repune în funcție judecătorii vizați în dosarul „Laundromat”. 

Șeful de la Justiției opinează că „un CSM lipsit de autoritate și credibilitate afectează încrederea în întreg sistemul judecătoresc” și că resetarea Consiliului este o prioritate pentru Minister.

Cinci judecători vizați în „Spălătoria rusească”, repuși în funcție: li se va achita salariul pentru cei 4 ani, perioadă în care au fost suspendați din funcție

„Resetarea CSM este o prioritate a Ministerului Justiției, fiind inclusă în proiectul de modificare a Constituției, proiect care va fi expediat Parlamentului imediat ce va fi emis avizul consultativ al Curții Constituționale. Cursul reformei este următorul: aprobarea modificării Constituției agreată cu Consiliul Europei și Comisia de la Veneția (CSM și sistemul judecătoresc); aprobarea Strategiei și Planului de acțiuni pe justiție; inițierea procedurilor legislative conform Planului aprobat, inclusiv pentru consolidarea instituțiilor existente în vederea evaluării procurorilor și judecătorilor”, spune Nagacevschi.

„Judecătorii lipsiți de integritate vor fi eliminați din sistem, dar prin intermediul unui cadru normativ previzibil și conform celor mai bune practici internaționale”, se mai arată în mesajul ministrului.

Acesta reamintește că proiectul de lege privind ajustarea cadrului normativ privind instituția regresului împotriva judecătorilor așteaptă să fie adoptat în lectură finală de către Parlament.

Maia Sandu despre restabilirea celor 5 magistrați din „Spălătoria rusească”: „În loc să fie trași la răspundere, acești judecători vor primi compensații de milioane de lei”

În contextul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie, Nagacevschi a îndemnat participanții la cursa electorală să „nu afecteze procesul de reformare (consolidare) a justiției prin declarații populiste și/sau mincinoase”.

Conform deciziei luată astăzi de Consiliul Superior al Magistraturii, cererile celor cinci judecători vizați în dosarul „Laundromat” cu privire la repunerea în funcțiile pe care le-au deținut până în 2016 cu achitarea salariilor pentru perioada în care au fost suspendați în funcția de magistrați au fost aprobate. Acestora li se va achita salariul pentru cei patru ani în care au fost suspendați din funcție.