Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacția lui Alexandr Stoianoglo, după…

Reacția lui Alexandr Stoianoglo, după ce CSP a desemnat un procuror care va investiga acțiunile lui în legătură cu expulzarea profesorilor turci

Captură video via Facebook

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a venit cu o reacție, prin intermediul unui comunicat de presă publicat de către Victor Munteanu, unul dintre avocații lui, în legătură cu decizia Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din 18 noiembrie prin care procurorul Andrei Balan a fost desemnat să investigheze acțiunile procurorului general suspendat în legătură cu expulzarea celor 7 profesori turci și pedeapsa cu care s-a ales fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari.

În mesajul postat pe pagina de Facebook a avocatului, Stoianoglo menționează că „își exprimă regretul în legătură cu expulzarea profesorilor turci”.

„(…) Din start, Alexandr Stoianoglo își exprimă regretul în legătură cu expulzarea profesorilor turci în toamna anului 2018 și reiterează declarațiile făcute la 5 februarie 2020 că îi pare foarte rău că statul Republica Moldova nu a fost în stare să le apere drepturile fundamentale persoanelor expulzate. În ceea ce privește decizia menționată a CSP, aceasta surprinde prin ignoranța și lipsa de analiză a hotărârii Curții europene a drepturilor omului (CtEDO) în cauza Ozdil și alții împotriva Republicii Moldova din data de 11 iunie 2019 (cazul expulzării profesorilor turci) în care CtEDO a constatat, printre altele, că expulzarea profesorilor turci s-a datorat lipsei unui mecanism de control judiciar al notelor informative ale Serviciului de Informații și Securitate (SIS). De la adoptarea hotărârii CtEDO în iunie 2019, niciun deputat în Parlamentul Republicii Moldova nu a propus modificarea legislației astfel ca să permită controlul judiciar al notelor informative ale SIS privind pericolul pentru securitatea națională a cetățenilor străini cu propunerea de expulzare a solicitanților de azil. Dimpotrivă, publicul este manipulat că Alexandr Stoianoglo ar fi responsabil, de fapt, de expulzarea profesorilor turci din cauza neglijenței parlamentarilor, responsabili de adoptarea amendamentelor la legislație pentru a remedia constatările CtEDO. (…)”, se menționează în mesaj.

Cât despre decizia CSP, Stoianoglo susține că „hotărârea se bate cap în cap cu omisiunile parlamentarilor de a implementa hotărârile CEDO și ale Curții Constituționale (CC)”. În context, procurorul general suspendat susține că membrii CSP ar fi încălcat hotărârea CC, care a constatat ca fiind ilegală expulzarea profesorilor turci.

Mai mult, din incompetență sau ignoranță, de către membrii CSP a fost încălcată flagrant hotărârea Curții Constituționale din 13 noiembrie 2020 pe marginea sesizării nr. 54a/2020, depusă de deputatul Dumitru Alaiba, prin care expulzarea în baza notelor informative ale SIS a fost constatată ca fiind ilegală. Curtea s-a expus că „Astfel de date şi informaţii nu pot fi sub nici o formă, direct sau indirect, aduse la cunoştinţă străinului declarat persoană indezirabilă, inclusiv în cadrul examinării în instanţa de judecată a contestării deciziei privind declararea străinului persoană indezirabilă.” Din momentul constatărilor CtEDO și a Curții Constituționale nu au fost efectuate careva amendamente legislative, care ar fi corectat situația și ar permite evitarea situațiilor similare pe viitor. Paradoxal, decizia recentă a CSP de a-l cerceta pe Alexandr Stoianoglo pentru expulzarea profesorilor turci ”se bate cap în cap” anume cu omisiunile parlamentarilor de a implementa hotărârile CtEDO și ale Curții Constituționale. (…) Nu în ultimul rând, acuzația absurdă de ”mușamalizare și absolvire de răspundere a celor care au deportat 7 cetățeni turci din Republica Moldova” nu subzistă criticii din motivul că avocații părților vătămate aveau la dispoziție mecanismele legale de a contesta judecătorului de instrucție eventualele inacțiuni/acțiuni ale procurorului pe caz, Procurorul General Alexandr Stoianoglo neavând vreo competență procesuală pe caz. Cu regret, incompetența, ignoranța, și nedorința de a studia jurisprudența CtEDO în cauza concretă și hotărârea Curții Constituționale menționată rezultă în astfel da cazuri flagrante care sfidează legea și aduce prejudicii grave reputației internaționale statului Republica Moldova în fața organismelor internaționale”,se mai menționează în mesaj.

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) l-a desemnat pe Andrei Balan, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție (PA), să investigheze sesizarea depusă de către ex-deputata Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Inga Grigoriu, privind acțiunile procurorului general Alexandr Stoianoglo în legătură cu expulzarea celor 7 profesori turci și pedeapsa cu care s-a ales fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari. O hotărâre în acest sens a fost aprobată joi, 18 noiembrie, de plenul CSP.

Fosta deputată a sesizat CSP și a cerut investigarea „inacțiunilor” procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, referitor la investigarea expulzării celor 7 profesori turci și pedeapsa cu care s-a ales fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari.

Acum trei ani autoritățile R. Moldova au desfășurat o operațiune prin care, în doar câteva ore, șapte angajați turci de la rețeaua de licee Orizont” au fost reținuți și expulzați în Turcia. Toți cetățenii turci au primit sentințe cu închisoarea. Din septembrie 2020, cauza penală se află pe rol la Curtea de Apel Chișinău, dupa ce soția lui Feridun Tufekci – directorul filialei liceului Orizont din Ceadâr-Lunga care a fost expulzat acum trei ani împreună cu alți 6 cetățeni turci a atacat la CA Chișinău sentința secretă de condamnare a fostului șef SIS Vasile Botnari – singurul figurant în dosar.

Pănă astăzi, nimeni nu a fost pedepsit pentru această operațiune. Singurul responsabil de expulzarea profesorilor turci de pe teritoriul R. Moldova, potrivit procurorului general, ar fi fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), iar Vasile Botnari și-ar fi recunoscut vinovăția.

În august 2019, PG anunța că a inițiat o cauză penală pe faptul excesului de putere sau depășirii atribuțiilor de serviciu, comis de angajații Biroului Migrație și Azil al MAI, dar și de către angajații SIS. În 2019, fostul director al SIS Vasile Botnari a fost condamnat la închisoare cu suspendare, dar abia peste o lună, decizia instanței a fost făcută publică de procurorul general, Alexandr Stoianoglo la o emisiune televizată. Potrivit Procuraturii Generale, foștii adjuncți ai fostului director SIS și fosta directoare a Biroului de Migrație și Azil (BMA)– Olga Poalelungi au fost scoși de sub urmărire penală.

Pe 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis o hotărâre prin care declara că R. Moldova a încălcat drepturilor cetățenilor străini care au fost expulzați de pe teritoriul R. Moldova în septembrie 2018. CEDO a constatat violarea articolelor 5.1 și 8, din Convenția pentru Drepturile Omului și a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru cinci din cei șapte cetățeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate.