Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Reacția Asociației Judecătorilor din R.…

Reacția Asociației Judecătorilor din R. Moldova la declarațiile președintei Sandu pentru ZdG?

Colaj ZdG

Asociația Judecătorilor din R. Moldova (AJM) a publicat joi, 10 august, un comunicat de presă în care constată „cu regret” că, în ultima perioadă, cu o abatere de la prevederile articolului 120 din Constituție, sfera politică aduce în discuție legalitatea și fundamentarea unor hotărâri irevocabile ale Curții Supreme de Justiție. Reacția vine la câteva ore după ce ZdG a publicat un interviu cu președinta Maia Sandu despre reforma justiției, dar numele șefei statului sau a alor politicieni nu este menționat în comunicat.

Organizația notează că principiul fundamental al democrației subliniază importanța separării puterilor în stat. Fiecare dintre acestea – legislativă, executivă și judecătorească – trebuie să-și exercite rolul în mod autonom, fără interferențe, respectând prevederile constituționale și principiile democratice care stau la baza R. Moldova.

„Observăm cu regret declarații generalizatoare și defăimătorii la adresa judecătorilor. Acestea, pe lângă faptul că reprezintă un atac direct la principiile fundamentale ale statului de drept și independenței justiției, afectează și încrederea publicului în integritatea sistemului judiciar. Este vital ca reprezentanții puterii executive și legislative să recunoască și să respecte independența justiției, luând în considerație că rolul lor este de a adopta și implementa legile, dar nu de a influența sau critica deciziile judecătorești. În această conjunctură, apelăm la responsabilitatea și maturitatea liderilor în comunicările lor publice.

Transparența și dialogul sunt esențiale pentru buna funcționare a oricărei democrații. În loc de declarații unilaterale și acuzații, ne orientăm spre un dialog constructiv. Credem ferm că eforturile de reformă în justiție trebuie să se bazeze pe discuții transparente și incluzive, implicând toate părțile interesate.

Prin urmare, solicităm tuturor actorilor politici să-și asume responsabilitatea pentru declarațiile și acțiunile lor, conștientizând faptul că declarațiile publice influențează profund opinia publică și pot avea repercusiuni de durată”, potrivit AJM.

Totodată, Asociația menționează că în virtutea art. 120 din Constituție, actele judecătorești irevocabile sunt obligatorii pentru toți subiecții de drept, indiferent de forma de organizare, iar formularea unor poziții subiective, cu caracter politic, prin care se critică actele emise de Curtea Supremă de Justiție, „nu reprezintă altceva decât negarea prezumției de legalitate a actului de justiție”.

Vedem încă o încercare a sistemului de a pune bețe în roate reformei justiției și eforturilor de eliminare din sistem a oamenilor corupți. Aceste decizii confirmă încă o dată că sistemul nu vrea să se curețe din interior și că e corectă abordarea noastră de a face evaluare externă”, susține președinta Maia Sandu, cu referire la cele 21 de decizii ale Comisiei Pre-Vetting anulate recent de judecători de la Curtea Supremă de Justiție.

Președintele AJM este Victor Sandu, unul dintre candidații care nu a promovat evaluarea integrității financiare și etice iar Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a decis să fie reevaluat de Comisia Pre-Vetting.