Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Asociația Judecătorilor din R. Moldova,…

Asociația Judecătorilor din R. Moldova, după ce mai mulți oficiali au criticat hotărârile CSJ de anulare a deciziilor Comisie Pre-Vetting: „Influențele politice nu au loc în sfera justiției”

Sursa foto: Procuratura Anticorupție

Asociația Judecătorilor din R. Moldova (AJM), a cărui președinte este magistratul Victor Sandu, unul dintre candidații care nu a promovat evaluarea integrității financiare și etice iar Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a decis să fie reevaluat de Comisia Pre-Vetting, a publicat miercuri, 2 august, un comunicat de presă, potrivit căruia, „dorește să aducă explicații cu privire la recentele afirmații exprimate în comunicatele făcute de mai mulți actori ai puterii legislative și executive”.

Astfel, organizația non-guvernamentală subliniază că deciziile recente ale CSJ „trebuie să fie analizate în cadrul legii și al procedurilor legale, fără a trage concluzii pripite sau a genera suspiciuni nejustificate”.

„În lumina acestor discuții, dorim să subliniem cu fermitate importanța consolidării și independenței sistemului judecătoresc și să accentuăm că influențele politice nu au loc în sfera justiției.

Într-o democrație funcțională, puterea judecătorească trebuie să fie complet independentă și să funcționeze fără niciun fel de interferențe politice sau externe. Aceasta reprezintă o condiție esențială pentru asigurarea unei justiții corecte, imparțiale și echitabile pentru toți cetățenii”, se arată în comunicat.

Totodată, în ceea ce privește procesul de pre-vetting și vetting, reprezentanții AJM notează că acesta trebuie să fie realizat „într-un mod transparent, echitabil și respectuos față de drepturile fundamentale ale persoanelor evaluate”.

„O reformă judiciară autentică trebuie să se axeze pe asigurarea integrității și profesionalismului, în timp ce menține independența puterii judecătorești”, potrivit AJM.

Prim-ministrul Dorin Recean a făcut primele declarații, după ce completul de judecată special al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a anulat hotărârile Comisiei Pre-Vetting în privința a douăzeci și unu de candidați și a dispus reevaluarea acestora, la începutul ședinței Guvernului de miercuri.

Premierul a spus că nu l-au surprins deciziile luate și că acestea contribuie la perpetuarea corupției.

„Vreau să le spun la minoritatea coruptă din tagma judecătorilor că nu ne-ați surprins. (…) M-am uitat că acolo e un copy-paste și, de fapt, s-a încercat un efort de sfidare. N-o să reușiți. Noi vom continua să insistăm să avem o legislație care să permită auto-curățarea sistemului. M-am uitat și peste texte. O parte din ele înțeleg că au fost scrise în afara Curții. Vreau să îi atenționez pe cei care participă la astfel de efort că asta înseamnă perpetuarea corupției și fiecare din cei care au participat la aceste acțiuni vor răspunde conform legislației”, declară Dorin Recean.

Cu o reacție a venit și Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, care consideră că deciziile sunt o „încercare a grupărilor corupte din sistem de a bloca evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor”, iar acestea ar fi fost „intenționat emise anume acum”.

Totodată, aceasta a afirmat că a examinat o parte din decizii, iar în multe din ele a găsit un „abuz clar, o incălcare evidentă a normelor legale.”

CSJ a publicat în seara zilei de marți, 1 august, mai multe hotărâri privind anularea deciziilor Comisie Pre-Vetting care au fost contestate. Astfel, 21 de candidați la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, care nu au promovat evaluarea integrității financiare și etice, vor fi reevaluați de Comisia Pre-Vetting.

Este vorba inclusiv de judecătorul Victor Sandu, de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, candidat la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Anterior, în februarie, CSJ a respins cererile de contestare depuse de magistrații Anatolie Ţurcan și Natalia Clevadî, după ce aceștia au picat evaluarea Comisiei.