Principală  —  IMPORTANTE   —   Rămâne cum am stabilit: Cei…

Rămâne cum am stabilit: Cei 6 candidați propuși de instanțele de judecată au fost votați membri ai CSM

Fotoliile de membri permanenți ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) vor fi ocupate pentru următorii cinci ani de candidații înaintați de sistem. Cei doi magistrați care şi-au depus, personal, candidaturile, Gheorghe Balan şi Viorica Puică, au obținut cel mai mic număr de voturi și nu au reușit să acceadă în CSM.

Adunarea Generală a Judecătorilor a ales astăzi, 20 octombrie, noii membri ai  Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Cei 6 candidați, aleși sunt:  din partea Curții Supreme de Justiție (CSJ): Victor Micu (345 de voturi), actualul preşedinte al CSM, promovat în funcţia de judecător la CSJ în 2017  și Petru Moraru (314 voturi), magistrat promovat în instanţa supremă în iulie 2014 , la scurt timp după ce Micu a devenit preşedinte al CSM, din partea Curților de Apel (CA), Nina Cernat (348 voturi), actuala membră a CSM, judecătoare la CA Chişinău din decembrie 2012 și Alexandru Gheorghieș (343 de voturi), președintele CA Bălți din mai 2012. Din partea judecătoriilor- Anatolie Galben (243 voturi), care activează la sediul Râşcani al Judecătoriei Chişinău și Dorel Musteață (263 voturi), actual membru al CSM, fost judecător la Anenii Noi, promovat în perioada mandatului la Judecătoria Chişinău.

Cei doi magistrați care și-au depus personal candidaturile au obținut după cum urmează: Viorica Puică-146 de voturi, iar Gheorghe Balan- 57.

Înainte de începerea procedurii de vot, cei doi judecători care și-au depus, personal, cadidaturile, la funcția de membru CSM, ambii de la Judecătoria Chişinău, au ținut câte un scurt discurs prin care au adus critici actualului sistem judecătoresc, fapt care i-a nemulțumit pe unii colegi.

„Este tragic că se încearcă răstignirea întregului sistem judecătoresc. Am decis să-mi depun candidatura pentru a demonstra cât de controlat este sistemul judecătoresc actual”, a declarat Gheorghe Balan.

Judecătoarea Viorica Puică a declarat că în sistemul judecătoresc nu trebuie să existe pârghii pentru manipularea judecătorilor.

„Uneori mi se creează impresia că cineva vrea să bage frica în judecători, special, ca să ne poată manipula. Statutul de judecător, după părerea mea, presupune responsabilitate și profesionalism, și toate acțiunile noastre trebuie să pornească de aici”, a spus înainte de începerea procedurii de vot, candidata Viorica Puică.

În timp ce pretendenții care și-au depus candidatura personal, au adus critici dure la adresa situației actuale din justiție, ceilalți candidați, înaintați de sistem, au ținut discursuri moderate și au preferat să nu vorbească despre probleme.

Lista candidaților de membri ai CSM a fost ținută în secret timp de două săptămâni de la expirarea termenului de depunere a dosarelor și a fost publicată abia pe 17 octombrie, curent. 

Citiți și: „Cine sunt şi ce avere au pretendenţii la funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii”