Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   „Prostii inventate în perioada statului…

„Prostii inventate în perioada statului capturat de Plahotniuc.” Dosarul privind gajarea parterului Spitalului Clinic Republican, în care figurează un ex-ministru al Sănătății, examinat de nouă ani în prima instanță

Colaj ZdG

În septembrie curent se vor împlini nouă ani de când cauza penală privind gajarea parterului Spitalului Clinic Republican, în care, printre cei cinci inculpați, se numără și ex-ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, stă „împotmolită” în prima instanță. 

Ziarul de Gardă a participat la cea mai recentă ședință de judecată din acest dosar, care a durat mai puțin de zece minute, motivul întreruperii fiind același care a stat și la baza amânării celorlalte două ședințe planificate de la începutul acestui an – acuzatorul de stat, care fie nu s-a prezentat, fie a cerut amânarea, fie a fost înlocuit.

Unul dintre inculpați explică tergiversarea dosarului prin lipsa de probe deținute de procurori – „ba un procuror nu vine, ba celălalt, pentru că nu au soluții” – și susține că învinuirile ar fi „niște prostii inventate în perioada statului capturat de Plahotniuc”. 

Urmărirea penală a durat mai mult de doi ani

Ex-ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, a ajuns în vizorul Centrului Național Anticorupție (CNA) după ce a permis, printr-o scrisoare, ca 500 de metri pătrați din cadrul Spitalului Clinic Republican să fie gajați la o bancă. Spațiul urma să fie garanția unui agent economic privat că va întoarce banii împrumutați în scopul procurării unor echipamente pentru servicii de înaltă performanță care costau 16 milioane de euro. Acestea urmau să fie procurate în cadrul unui parteneriat public-privat încheiat cu Ministerul Sănătății. Contractul dintre bancă și agentul economic privat prevedea însă că banca poate intra în posesia spațiului ipotecat dacă instituția va intra în proces de reorganizare. Acest lucru s-a și întâmplat peste două zile, când Andrei Usatîi a semnat un ordin privind reorganizarea Spitalului Clinic Republican.

La începutul lunii ianuarie a anului 2013, CNA a început urmărirea penală a mai multor persoane cu funcții publice, printre care și ex-ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, pe faptul depășirii atribuțiilor de serviciu.

În martie 2013, dosarul pornit pe „faptul depășirii atribuțiilor de serviciu în cazul instituirii ilegale a ipotecii asupra spațiilor din cadrul Spitalului Clinic Republican” a fost transmis procurorilor.

În septembrie 2015, după mai bine de doi ani de la intentarea urmăririi penale, dosarul în care este vizat și ex-ministrul Usatîi a ajuns pe masa magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Centru.

În acest dosar, pe lângă ex-ministrul Sănătății Andrei Usatîi, mai sunt vizate alte patru persoane: ex-juristul Ministerului Sănătății, Ion Ciochină, ex-vicedirectorul Spitalului Clinic Republican, Sergiu Popa, notărița Tereza Anton și Vadim Oprescu, care deținea funcția de registrator al Oficiului Cadastral Chişinău.

Ultima ședință de judecată a durat mai puţin de zece minute

Deși dosarul se află la Judecătoria Chișinău, sediul Centru de aproape nouă ani, agenda ședințelor planificate numără doar câteva zeci de ședințe. În 2022, pe acest dosar au fost planificate cinci ședințe, iar în 2023, cu una mai mult – șase. Cauza penală, examinată de judecătoarea Daria Sușchevici, se află în prima instanță, la etapa de completări. 

La 15 aprilie curent a avut loc o nouă şedinţă de judecată în dosarul privind gajarea parterului de la Spitalul Clinic Republican, a treia de la începutul acestui an. Ședința s-a desfășurat cu prezența a patru inculpați, ex-ministrul Usatîi fiind absent după ce a depus o cerere de examinare a cauzei în absența lui. 

Ședința de judecată pe dosarul privind gajarea parterului Spitalului Clinic Republican, din data de 15 aprilie 2024

După ce ultimele două ședințe din acest dosar nu au fost lucrative, fie din motivul neprezentării procuroarei de caz, fie ca urmare a cererii de amânare parvenite de la aceasta, în cadrul ședinței din 15 aprilie curent, în locul acuzatoarei de stat pe acest dosar, Mariana Bocșanean, a venit procuroarea Cristina Gladcov, care a cerut amânarea ședinței pe motiv că nu a reușit să examineze rechizitoriul.

Lipsa procuroarei Bocșanean a trezit nedumerirea judecătoarei Daria Sușchevici, care examinează cazul. „Nici nu știu cum să raportez, de atâtea ori s-a amânat examinarea cauzei anume din motivul neprezentării procurorului”, a punctat magistrata.

Ședința a fost întreruptă, dar nu înainte de o rundă de discuții pentru stabilirea datei ulterioarei ședințe. „Dumneavoastră cunoașteți de câți ani este dosarul acesta și suntem toți înflăcărați să terminăm dosarul”, a menționat judecătoarea Sușchevici.

„M-au învinuit că am dat sfaturi inutile ministrului – niște prostii inventate în perioada statului capturat de Plahotniuc”

Vasile Nicoară, avocatul ex-ministrului Usatîi, a menționat că nu exclude încercarea de tergiversare a dosarului. Ședințele preliminare demult au fost finalizate, cercetarea judecătorească în această cauză a avut loc și acum așteptăm o ședință lucrativă și poate vom finaliza cauza. La etapa de completări, procurorul a solicitat un termen suplimentar pentru a prezenta probe suplimentare. Eu nu pot spune de ce sau dacă ar avea cineva vreun interes să tergiverseze acest dosar, pentru că niciodată cauza penală nu a fost amânată din cauza neprezentării inculpaților sau apărătorilor. Vrem și noi mai repede ca această cauză să fie finalizată”, a menționat Nicoară. 

Vasile Nicoară, avocatul ex-ministrului Andrei Usatîi

Ion Ciochină, ex-jurist la Ministerul Sănătății, a punctat că se declară nevinovat, întrucât dosarul este unul fabricat, bazat pe „niște prostii inventate în perioada statului capturat de Plahotniuc”.

Dosarul a fost inventat de doamna Bețișor (ex-procuroarea Adriana Bețișor, n.r.), care nu mai lucrează în Procuratură, dar prostia ei continuă până astăzi. A fost fabricat, căci în perioada lui Plahotniuc s-a putut face orice și iată, umblăm pentru o prostie a procurorilor. Continuă să ne poarte și tergiversează, pentru că ba un procuror nu vine, ba celălalt, pentru că nu au soluții. Până acum nu au prezentat nicio probă care să fie veridică că există un prejudiciu. M-au învinuit că am dat sfaturi inutile ministruluiniște prostii inventate în perioada statului capturat de Plahotniuc, când procurorii erau în tagma lui Plahotniuc”, a menționat Ion Ciochină. 

Ion Ciochină

Întrucât procuroarea Bocșanean nu s-a prezentat la ultima ședință, iar procuroarea Cristina Gladcov nu a vrut să comenteze afirmațiile privind tergiversarea examinării cauzei penale, motivând că nu instrumentează acest dosar, am transmis întrebările în scris către acuzatoarea de stat Mariana Bocșanean, fără însă a primi vreun răspuns. 

Ex-ministrul Usatîi, vizat și în alt dosar penal „împotmolit” în prima instanță

Dosarul privind gajarea parterului de la Spitalul Clinic Republican nu este singurul în care fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, este vizat. Acesta este cercetat și în dosarul licitațiilor trucate în medicină, „împotmolit” și el în prima instanță de mai bine de opt ani. În cadrul acestui dosar, Usatîi este învinuit, împreună cu alți inculpați, de corupere activă și pasivă și depășirea atribuțiilor de serviciu. 

Potrivit rechizitoriului, în caietul de sarcini pentru procurarea echipamentelor medicale ar fi fost incluși parametri care corespundeau exclusiv echipamentelor medicale comercializate de companiile lui Tudor Ceaicovschi – Global Biomarketing Group Moldova SRL și Intermed SRL. Mai mult ca atât, au fost identificate cazuri în care reprezentanţii agentului economic favorizat au întocmit răspunsurile la contestaţiile depuse de întreprinderile care și-au exprimat dezacordul  față de condiţiile desfăşurării licitaţiilor. Astfel, prin intermediul acestei scheme, prejudiciul cauzat statului este estimat la peste 150 de milioane de lei.