Principală  —  IMPORTANTE   —   Patru ani și jumătate de…

Patru ani și jumătate de la trimiterea în judecată a dosarului licitațiilor trucate în medicină: NU a început cercetarea judecătorească

După patru ani şi jumătate de la trimiterea în judecată, dosarul licitaţiilor trucate în medicină se află în continuare la etapa şedinţelor preliminare.

Potrivit autorităților, termenele de examinare a acestei cauze s-au extins din cauza volumului mare de lucru şi a numărului mare de persoane implicate în dosar. Dosarul licitațiilor trucate în medicină a fost trimis în judecată în noiembrie 2015.

Anterior, dosarul licitațiilor trucate în medicină era instrumentat de procurorul Dorin Compan. După ce acesta a fost numit șef interimar la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), dosarul i-a fost transferat procuroarei din cadrul Procuraturii Anticorupție, Ala Căuș.

Solicitată de Ziarul de Gradă, Ala Căuș, procurora care instrumentează dosarul, a declarat că termenele de examinare a acestei cauze s-au extins din cauza volumului mare de lucru şi a numărului mare de persoane implicate în dosar.

„Dosarul se află la etapa ședințelor preliminare, nu s-a început cercetarea, nu au parvenit cereri de examinare în procedură simplificate. În general, e foarte problematic când sunt foarte mulți inculpați și apărători în dosar. În primul rând este problematic atunci când trebuie să se întrunească toți participanții în ședință, fiindcă este o regulă ca toți să fie prezenți. Din moment ce un participant lipsește, ședința nu poate avea loc, ca să nu fie încălcat dreptul la apărare”, a declarat pentru Ziarul de Gardă, procurora din cadrul Procuraturii Anticorupție, Ala Căuș.

Cauza penală privind „licitațiile trucate în medicină” a fost intentată de Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi PA în aprilie 2015, când 16 persoane, inclusiv Andrei Usatîi, fostul ministru al Sănătăţii, au fost reţinute pentru 72 de ore, alte şase persoane fiind audiate în stare de libertate.

Contactat de Ziarul de Gardă, Vasile Nicoară, avocatul lui Andrei Usatîi, a susținut că acest dosar nu este unul simplu.

„Cu referire la termenul de examinare a cauzei penale trebuie să scot în evidență că, acest dosar nu este unul simplu, el implică participarea a 30 de inculpați și circa 20-25 apărători. Viciile fundamentale admise la faza urmăririi penale, cât și modul defectuos de redactare a rechizitoriului a impusă partea apărării să înainteze mai multe cereri în vederea asigurării efective a drepturilor ocrotite de Convenția Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului și Libertăților Fundamentale, inclusiv a dreptului la apărare și a garanțiilor oferite de art. 7 din Convenție. Aceasta, pentru ca drepturile enunțate să nu fie tratate ca fiind iluzorii. În consecință, soluționarea cererilor părții apărării a dus inedit la extinderea termenului examinării cauzei în ședința preliminară”, a declarat Vasile Nicoară.

Totodată, avocatul lui Andrei Usatîi mai spune că acest dosar a fost pornit în perioada „războiului politic”, între Partidul Democrat și Partidul Liberal Democrat din Moldova și că acest dosar ar fi „unul politic”.

„Accentuez că, cauza penală este de natură politică. Dosarul a fost pornit în timpul „războiului politic” dintre PLDM și PD, în perioada în care Vladimir Filat a denunțat Acordul Alianței de Integrare Europeană. După cum rezultă din materialele dosarului, urmărirea penală a fost inițiată în vederea interceptării și înregistrării comunicărilor telefonice ale Ministrului Sănătății Andrei Usatîi, membru al echipei PLDM.

Revenind la calitatea actului de acuzare, scot în evidență că „dosarului politic” s-a încercat să i se redea conotație penală, cu toate că, faptele care i se reproșează clientului meu nu se ridică la nivel de infracțiune. 

Este important de menționat că, în perioada aflării dosarului în instanța de judecată, Curtea Constituțională a adoptat câteva hotărâri cu impact asupra cauzei penale și care desființează total acuzațiile aduse clientului meu. 

Cele enunțate anterior, urmau a fi puse în discuție în cadrul ședinței preliminare, ceea ce și a avut loc”, a mai spus Vasile Nicoară.

CNA informa în 2015 că această cauză a fost pornită în noiembrie 2014, iar în cadrul investigațiilor s-au constatat mai multe cazuri de trucare a licitațiilor. Astfel, în caietul de sarcini pentru procurarea echipamentelor medicale, ar fi fost incluși parametri care corespundeau exclusiv echipamentelor medicale comercializate de companiile lui Tudor Ceaicovschi, Global Biomarketing Group Moldova SRL și Intermed SRL. Mai mult ca atât, au fost identificate cazuri în care reprezentanţii agentului economic favorizat întocmeau răspunsurile la contestaţiile depuse de întreprinderile care nu au fost de acord cu condiţiile desfăşurării licitaţiilor.

Astfel, prin intermediul acestei scheme, ar fi fost trucate 20 de licitații, fiind semnate contracte de 200 milione de lei, ceea ce a adus statului un prejudiciu de peste 2,7 milioane de lei.

În dosar sunt vizate mai multe persoane cu funcţii de răspundere, printre care fostul director al Spitalului de Urgență, Gheorghe Ciobanu, fostul șef al Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Alexandru Coman, şefi de spitale de nivel republican şi local, conducerea Agenţiei Achiziţii Publice, fostul ministru al Sănătăţii, dar şi funcţionari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Departamentului Instituţii Penitenciare.

Bănuiții sunt cercetați pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere activă și pasivă, pentru care legislaţia în vigoare prevede pedepse sub formă de detenţie de până la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii.

La 7 iunie 2018, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a obligat Guvernul R. Moldova să-i acorde 10 mii de euro cu titlu de prejudiciu moral și 4000 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli lui Tudor Ceaicovschi, reținut în 2015 de Centrul Național Anticorupție (CNA) în dosarul „licitațiilor trucate în medicină”.