• Patru ani și jumătate de la trimiterea în judecată a dosarului licitațiilor trucate în medicină: NU a început cercetarea judecătorească

  Patru ani și jumătate de la trimiterea în judecată a dosarului licitațiilor trucate în medicină: NU a început cercetarea judecătorească
  27 februarie 2020 | 10:39

  După patru ani şi jumătate de la trimiterea în judecată, dosarul licitaţiilor trucate în medicină se află în continuare la etapa şedinţelor preliminare.

  Potrivit autorităților, termenele de examinare a acestei cauze s-au extins din cauza volumului mare de lucru şi a numărului mare de persoane implicate în dosar. Dosarul licitațiilor trucate în medicină a fost trimis în judecată în noiembrie 2015.

  Anterior, dosarul licitațiilor trucate în medicină era instrumentat de procurorul Dorin Compan. După ce acesta a fost numit șef interimar la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), dosarul i-a fost transferat procuroarei din cadrul Procuraturii Anticorupție, Ala Căuș.

  Solicitată de Ziarul de Gradă, Ala Căuș, procurora care instrumentează dosarul, a declarat că termenele de examinare a acestei cauze s-au extins din cauza volumului mare de lucru şi a numărului mare de persoane implicate în dosar.

  „Dosarul se află la etapa ședințelor preliminare, nu s-a început cercetarea, nu au parvenit cereri de examinare în procedură simplificate. În general, e foarte problematic când sunt foarte mulți inculpați și apărători în dosar. În primul rând este problematic atunci când trebuie să se întrunească toți participanții în ședință, fiindcă este o regulă ca toți să fie prezenți. Din moment ce un participant lipsește, ședința nu poate avea loc, ca să nu fie încălcat dreptul la apărare”, a declarat pentru Ziarul de Gardă, procurora din cadrul Procuraturii Anticorupție, Ala Căuș.

  Cauza penală privind „licitațiile trucate în medicină” a fost intentată de Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi PA în aprilie 2015, când 16 persoane, inclusiv Andrei Usatîi, fostul ministru al Sănătăţii, au fost reţinute pentru 72 de ore, alte şase persoane fiind audiate în stare de libertate.

  Contactat de Ziarul de Gardă, Vasile Nicoară, avocatul lui Andrei Usatîi, a susținut că acest dosar nu este unul simplu.

  „Cu referire la termenul de examinare a cauzei penale trebuie să scot în evidență că, acest dosar nu este unul simplu, el implică participarea a 30 de inculpați și circa 20-25 apărători. Viciile fundamentale admise la faza urmăririi penale, cât și modul defectuos de redactare a rechizitoriului a impusă partea apărării să înainteze mai multe cereri în vederea asigurării efective a drepturilor ocrotite de Convenția Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului și Libertăților Fundamentale, inclusiv a dreptului la apărare și a garanțiilor oferite de art. 7 din Convenție. Aceasta, pentru ca drepturile enunțate să nu fie tratate ca fiind iluzorii. În consecință, soluționarea cererilor părții apărării a dus inedit la extinderea termenului examinării cauzei în ședința preliminară”, a declarat Vasile Nicoară.

  Totodată, avocatul lui Andrei Usatîi mai spune că acest dosar a fost pornit în perioada „războiului politic”, între Partidul Democrat și Partidul Liberal Democrat din Moldova și că acest dosar ar fi „unul politic”.

  „Accentuez că, cauza penală este de natură politică. Dosarul a fost pornit în timpul „războiului politic” dintre PLDM și PD, în perioada în care Vladimir Filat a denunțat Acordul Alianței de Integrare Europeană. După cum rezultă din materialele dosarului, urmărirea penală a fost inițiată în vederea interceptării și înregistrării comunicărilor telefonice ale Ministrului Sănătății Andrei Usatîi, membru al echipei PLDM.

  Revenind la calitatea actului de acuzare, scot în evidență că „dosarului politic” s-a încercat să i se redea conotație penală, cu toate că, faptele care i se reproșează clientului meu nu se ridică la nivel de infracțiune. 

  Este important de menționat că, în perioada aflării dosarului în instanța de judecată, Curtea Constituțională a adoptat câteva hotărâri cu impact asupra cauzei penale și care desființează total acuzațiile aduse clientului meu. 

  Cele enunțate anterior, urmau a fi puse în discuție în cadrul ședinței preliminare, ceea ce și a avut loc”, a mai spus Vasile Nicoară.

  CNA informa în 2015 că această cauză a fost pornită în noiembrie 2014, iar în cadrul investigațiilor s-au constatat mai multe cazuri de trucare a licitațiilor. Astfel, în caietul de sarcini pentru procurarea echipamentelor medicale, ar fi fost incluși parametri care corespundeau exclusiv echipamentelor medicale comercializate de companiile lui Tudor Ceaicovschi, Global Biomarketing Group Moldova SRL și Intermed SRL. Mai mult ca atât, au fost identificate cazuri în care reprezentanţii agentului economic favorizat întocmeau răspunsurile la contestaţiile depuse de întreprinderile care nu au fost de acord cu condiţiile desfăşurării licitaţiilor.

  Astfel, prin intermediul acestei scheme, ar fi fost trucate 20 de licitații, fiind semnate contracte de 200 milione de lei, ceea ce a adus statului un prejudiciu de peste 2,7 milioane de lei.

  În dosar sunt vizate mai multe persoane cu funcţii de răspundere, printre care fostul director al Spitalului de Urgență, Gheorghe Ciobanu, fostul șef al Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Alexandru Coman, şefi de spitale de nivel republican şi local, conducerea Agenţiei Achiziţii Publice, fostul ministru al Sănătăţii, dar şi funcţionari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Departamentului Instituţii Penitenciare.

  Bănuiții sunt cercetați pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere activă și pasivă, pentru care legislaţia în vigoare prevede pedepse sub formă de detenţie de până la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii.

  La 7 iunie 2018, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a obligat Guvernul R. Moldova să-i acorde 10 mii de euro cu titlu de prejudiciu moral și 4000 de euro cu titlu de costuri și cheltuieli lui Tudor Ceaicovschi, reținut în 2015 de Centrul Național Anticorupție (CNA) în dosarul „licitațiilor trucate în medicină”. 

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  12 302 cetățeni au fost vaccinați împotriva COVID-19 în R. Moldova, în ultimele 24 de ore

  Un număr de 12 302 de persoane au fost vaccinate anti-COVID în ultimele 24 de ore, conform datelor prezentate de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS). Potrivit autorităților din Sănă…
  12 302 cetățeni au fost vaccinați împotriva COVID-19 în R. Moldova, în ultimele 24 de ore

  AIPA anunță că a semnat contracte de finanțare în mărime de 12,5 milioane de lei cu 11 primării din R. Moldova pentru proiecte de îmbunătățire a nivelului de trai și de muncă în mediul rural

  Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) anunță că a semnat contracte de finanțare în sumă de 12,5 milioane de lei pentru proiecte de îmbunătățire a nivelului de trai și de muncă în mediul rura…
  AIPA anunță că a semnat contracte de finanțare în mărime de 12,5 milioane de lei cu 11 primării din R. Moldova pentru proiecte de îmbunătățire a nivelului de trai și de muncă în mediul rural

  PDM, după ce fostul ministru al Apărării Alexandru Pînzari a fost reținut: „Sperăm că acesta va avea parte de o justiție corectă”

  Reprezentanții Partidului Democrat din Moldova (PDM) au emis vineri o notă informativă în contextul reținerii fostului ministru al Apărării, Alexandru Pînzari în dosarul care vizează activitatea angajaților fos…
  PDM, după ce fostul ministru al Apărării Alexandru Pînzari a fost reținut: „Sperăm că acesta va avea parte de o justiție corectă”

  FOTO/ Circulația pe strada Ion Creangă rămâne sistată până, cel puțin, la sfârșitul anului: În contract este stipulat luna martie 2022

  Primarul Capitalei, Ion Ceban, anunță că traficul rutier pe strada Ion Creangă din sectorul Buiucani rămâne sistat până, cel puțin, la sfârșitul anului. Potrivit lui Ceban, lucrările de reparaţie a străzii Ion…
  FOTO/ Circulația pe strada Ion Creangă rămâne sistată până, cel puțin, la sfârșitul anului: În contract este stipulat luna martie 2022