Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Promisiunea Procuraturii după ce mai…

Promisiunea Procuraturii după ce mai multe ONG-uri au condamnat excluderea obligativității de a-și face public raportul de activitate

Procuratura Generală anunță că a luat act de declaraţia unor reprezentanți ai societății civile în raport cu recentele modificări, operate la Legea cu privire la Procuratură, prin care a fost exclusă obligația de audiere în plenul Parlamentului a raportului anual de activitate şi de plasare a acestuia pepagina web oficială, și vine cu mai multe precizări.

Procuratura anunță că rapoartele anuale de activitate ale Procuraturii sunt făcute publice prin plasarea pe pagina web oficială, încă din anul 2004, când nu exista nici o obligație legală imperativă în acest sens. Anume aceasta a permis ca instituția să pășească pe calea transparentizării propriei activități. Ulterior, această tendință a fost dezvoltată şi ajustată la standarde internationale, fiind incluse diverse forme de informare a societăţii despre activitatea cotidiană a procurorilor, inclusiv sinteze şi rapoarte periodice pe toate domeniile de competenţă instituțională.

În această ordine de idei, Procuratura Generală reiterează că va continua să dezvolte această practică, inclusiv va continua să-şi facă publice rapoartele de activitate, menținând tendința constantă de a rămâne printre cele mai transparente instituţii publice. Mai mult ca atât, raportul public va fi în continuare audiat în cadrul Adunării Generale a Procurorilor, exercițiu la care mass-media a avut întotdeauna acces liber, cu ulterioara plasare a acestuia pe site-ul Procuraturii. Cât privește audierea raportului de activitate în plenul Parlamentului, acest exercițiu este unul impropriu mai multor state cu o democraţie avansată, or o instituție din cadrul autorității judecătoreşti, de principiu, nu poate fi supusă unui control din partea puterii legislative, inclusiv prin raportarea activității sale. 

Asigurăm, aşadar, reprezentanţii ONG-urilor care şi-au manifestat îngrijorarea pe această temă că vor avea şi în continuare acces deplin la rapoartele de activitate ale Procuraturii, inclusiv pentru a putea să aplice şi pe viitor la finanţări externe pe teme legate de activitatea noastră. Dar şi mai important, prin această comunicare, dorim să-i asigurăm pe cetăţeni că vor avea în continuare acces la informaţiile vizând activitatea Procuraturii Republicii Moldova”, se precizează în comunicatul Procuraturii Generale.

Mai multe organizații ale societății civile își exprimă îngrijorarea privind excluderea obligativității audierii raportului de activitate anual al Procuraturii în plenul Parlamentului și publicării acestuia pe pagina-web oficială a Procuraturii Generale.