Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorii care gestionează dosarul lui…

Procurorii care gestionează dosarul lui Dodon au cerut recuzarea judecătorului Ghenadie Morozan. Fratele magistratului – căsătorit cu sora lui Plahotniuc, vizat și el în cauza penală

Procurorii anticorupție, care gestionează dosarul în care fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon este bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de Patrie și îmbogățire ilicită, susțin că au înaintat cerere de recuzare a judecătorului Ghenadie Morozan de la examinarea recursului, din motiv că fratele magistratului ar fi căsătorit cu sora fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc, vizat și el în cauza penală.

Acuzatorii de stat au depus la Curtea de Apel Chișinău un recurs cu privire la schimbarea măsurii preventive în privința fostului președinte al R. Moldova, plasat în arest la domiciliu.


Eugenia Zubco, membră a grupului de acuzatori de stat care conduce urmărirea penală, spune că a fost solicitată recuzarea judecătorului de la examinarea recursului procurorilor, precum și al avocaților lui Dodon.

„A fost format completul de judecată. S-a solicitat recuzarea judecătorului Ghenadie Morozan, având legăturile de rudenie pe care dumnealui le-a invocat de fiecare dată când se examinau cauzele penale în privința cetățeanului Vladimir Plahotniuc. S-a invocat această legătură de rudenie și s-a solicitat recuzarea judecătorului de la examinarea recursului procurorilor, precum și a avocaților, având în vedere legăturile de rudenie, precum și interesul pe care îl are domnul judecător. Conform prevederilor art. 33 (2) punctul 1, adică interesul pe care l-ar avea judecătorul direct, precum și indirect, atât dumnealui, cât și rudele acestuia. Este vorba despre persoana pe care am menționat-o. Așteptăm ca cererea de recuzare să fie repartizată. Ulterior, o să examinăm cererea de către un alt complet. Vedem ce va decide completul căruia îi va fi repartizată cererea de recuzare, dacă va fi în același complet, vom purcede la examinarea recursului procurorilor și al avocaților. Vă vom comunica care va fi decizia (…). Conform informațiilor publice, fratele domnului judecător este căsătorit cu sora domnului Plahotniuc. Aceasta este o relație de rudenie prin afinitate”, a declarat Zubco.

Petru Iarmaliuc, unul dintre procurorii anticorupție care gestionează dosarul în care este cercetat Dodon, spune că relația de rudenie ar putea constitui o circumstanță care ar pune la îndoială obiectivitatea și echidistanța magistratului.

„Tot în aceleași circumstanțe ar fi fost săvârșită o altă infracțiune și anume coruperea activă de către Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov. Cauza penală a fost pornită pe faptul coruperii active, care a fost conexată la această cauză penală. Noi vom prezenta instanței probe care constituie temei de recuzare a judecătorului menționat de către colega mea. Este foarte bine cunoscut că judecătorul în cauză anterior a fost în relații de rudenie prin afinitate cu Vladimir Plahotniuc, în interesul căruia a acționat Igor Dodon și de la care a primit mijloace financiare. Ambii sunt vizați în această cauză penală. Unul este învinuit de corupere pasivă – Igor Dodon a pretins, acceptat și primit, iar Plahotniuc a promis, oferit și a dat. Având necesitatea de a efectua o urmărire penală efectivă, echidistantă, obiectivă, fără ingerințe în caracterul corect al actului de justiție, am considerat necesar de a înainta această cerere de recuzare și am considerat necesar de a informa opinia publică despre această poziție a procurorilor”, a declarat Iarmaliuc.

Ziarul de Gardă a scris că Ghenadie Morozan, magistratul care a judecat tineri în Comisariatul General de Poliţie după evenimentele din 7 aprilie 2009, a fost promovat în 2015 de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la Curtea de Apel Chişinău, deşi, alţi trei judecători participanţi la concurs au acumulat, în urma evaluării Colegiului pentru Selecţia şi Cariera Judecătorilor, un punctaj mai mare.

Ghenadie Morozan

În 2015, ZdG a constatat că judecătorul, implicat anterior în câteva scandaluri, este proprietarul unei case de lux, estimată la acea vreme de experţi imobiliari la peste 5 milioane de lei, situată în apropierea Judecătoriei Râşcani.


Pe 26 mai, fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, după ce magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au admis parțial demersul procurorilor, care au solicitat mandat de arestare pentru 30 de zile în izolator pe numele fostului șef de stat. Igor Dodon este cercetat pe patru capete de acuzare fiind bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de Patrie și îmbogățire ilicită.