Principală  —  IMPORTANTE   —   Procuratura raionului Criuleni a expediat…

Procuratura raionului Criuleni a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a unui primar de comiterea infracțiunii de „tratament inuman și degradant”

Sursa foto: Facebook/Inspecția pentru Protecția Mediului Criuleni

Procuratura raionului Criuleni a expediat în instanța de judecată cauza penală privind învinuirea primarului unei comune din raionul Criuleni de comiterea infracțiunii de tratament inuman și degradant. Potrivit Procuraturii, care face referire la rezultatele raportului de expertiză medico-legală, victima a suferit vătămări corporale ușoare, manifestate prin traumă cranio-cerebrală, comoție cerebrală, excoriație și echimoze la nivelul membrului superior drept.

Învinuitul a fost acuzat de faptul că, pe 16 septembrie 2022, aproximativ la ora 08:30, aflându-se la sediul Primăriei din comuna respectivă a raionului Criuleni, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, în rezultatul unui conflict verbal inițiat cu o subalternă, sub pretextul că nu a întocmit actele cu privire la organizarea și desfășurarea unui concurs, a utilizat violenţa fizică și psihică în privinţa ei, exprimată în ridicarea vocii și folosirea unor cuvinte jignitoare, după care, a apucat-o violent de mâna dreaptă și i-a aplicat o lovitură cu pumnul în regiunea capului, provocându-i dureri fizice, acţiuni care, în ansamblu, reprezintă tratament inuman şi degradant.

Conform Procuraturii, în privința învinuitului a fost aplicată măsura preventivă obligarea de a nu părăsi țara. La moment, el pledează nevinovat.

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată până când vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Pe 19 septembrie 2022, Ziarul de Gardă a scris despre acuzațiile de violență din ograda Primăriei satului Bălăbănești din raionul Criuleni. Secretara instituției susținea că primarul localității a agresat-o fizic nemulțumit de faptul că femeia nu s-ar fi ocupat de organizarea unui concurs pentru desemnarea unui director la o grădiniță din Mălăieștii Noi. Funcționara, care se afla atunci în concediu medical, a depus o plângere la poliție pe numele primarului. De cealaltă parte, edilul local a negat acuzațiile și spunea că nu a agresat-o pe femeie, menționând că aceasta „are un caracter complicat”. Medicul de familie de la Centrul de Sănătate Bălăbănești, acolo unde s-a adresat femeia, a declarat că aceasta a acuzat mai multe probleme de sănătate, însă după primele consulturi, doctorul a spus că nu au fost depistate urme de violență pe suprafața corpului femeii. 

Unii localnici din sat susțineau că, de fapt, cei doi funcționari, primarul și secretara, se aflau în conflict încă din 2019, din momentul învestirii primarului ales al localității, Ion Cotoman, femeia fiind fina de cununie al fostului primar al satului.

Anterior, o sursă a ZdG, apropiată cu cei doi, primarul și secretara, ne-a spus că de fapt cei doi se află în conflict din cauza viziunilor politice diferite. Potrivit sursei, secretara Primăriei este fina de cununie a fostului primar al localității Ion Nistrean, ales pe listele Partidului Democrat din R. Moldova, cel cu care actualul primar s-a duelat în turul doi al alegerile locale generale din 2019.