• Procuratura Generală, focar de COVID-19? Crește numărul de îmbolnăviri, iar unii procurori au fost spitalizați

  Procuratura Generală, focar de COVID-19? Crește numărul de îmbolnăviri, iar unii procurori au fost spitalizați
  vizualizări
  04 iunie 2020 | 13:41

  Odată cu creșterea numărului de persoane infectate cu noul coronavirus la nivel național, se înmulțește și numărul procurorilor care se îmbolnăvesc de COVID-19. La începutul acestei săptămâni, reprezentanții Procuraturii Generale (PG) informau despre infectarea a șase acuzatori de stat din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) și trei din cadrul PG. La o distanță de câteva zile, o sursă din cadrul PG ne-a comunicat că situația ar fi însă mai gravă în cadrul PG, unde numărul de persoane infectate ar fi mai mare, iar unii acuzatori de stat, mai în vârstă, își fac griji pentru starea lor de sănătate în condițiile în care sunt nevoiți să meargă în continuare la muncă.

  Potrivit informațiilor furnizate Ziarului de Gardă, ar fi fost infectați cu noul coronavirus nu doar trei angajați ai PG, așa cum se declara oficial, ci un număr mai mare, inclusiv doi șefi de direcție, dar și mai mulți procurori pentru misiuni speciale. 

  Unul dintre procurorii care activează în cadrul PG ne-a relatat că persoanele infectate au interacționat cu mai mulți angajați, participând și la ședințe comune. Potrivit acestuia, situația din cadrul instituției este gravă, însă acuzatorii se prezintă oricum la serviciu. Procurorul ne-a mai relatat că unii acuzatori de stat sunt internați și în spital, chiar dacă Procuratura declară că aceștia sunt în stare bună, fiind tratați la domiciliu.

  Contactată pentru o reacție, procurora Maria Vieru ne-a comunicat că, într-adevăr, numărul cazurilor de infectare în rândurile procurorilor din cadrul PG a crescut. Acesta ne-a declarat însă că, între timp, doar doi acuzatori de stat s-au îmbolnăvit de COVID-19, astfel încât numărul total al celor infectați s-a ridicat la cinci.

  „Administrația Procuraturii Generale a dispus măsuri sporite de protecție pentru întreg colectivul”, a mai declarat pentru ZdG Maria Vieru.

  PG a informat anterior despre infectarea a șase procurori din oficiului central al PA. În acest sens, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, semnase și un ordin cu privire la asigurarea testării organizate la COVID-19 a tuturor angajaților acestei procuraturi specializate. Solicitați să ne spună dacă un astfel de ordin, cu privire la testarea organizată, a fost emis și pentru angajații din cadrul PG, procurora Maria Vieru a declarat că această acțiune este valabilă doar pentru PA.

  În contextul în care unul dintre procurori ne-a spus că angajații sunt nevoiți să își achite testele pentru COVID-19 din surse proprii, reprezentanții PG au precizat că, deoarece nu există o politică și o abordare unică, stabilită de Guvern, care ar reglementa procedura testării angajaților la COVID-19, „problema ramâne a fi una individuală”. 

  „Angajații decid personal dacă apelează la serviciile autorităților sanitare de stat sau la cele private. Procuratura nu are nici acoperire legală și nici un buget planificat pentru astfel de cheltuieli”, spune Maria Vieru.

  Dat fiind faptul că procurorii infectați au interacționat cu mai mulți colegi, am solicitat PG să ne informeze și despre măsurile întreprinse în legătură cu cercul de contacți.

  „Celor care au interacționat cu persoanele infectate li s-a permis să se autoizoleze, cu informarea medicului de familie și cu eventuala solicitare de investigații sau acordarea asistenței medicale necesare”, a precizat procurora Maria Vieru.

  Potrivit PG, la nivel de republică, 20 de angajați ai procuraturilor au fost diagnosticați cu COVID – 19, dintre care cinci au solicitat spitalizare.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Avertismentul făcut de OMS: Pandemia cauzată de noul coronavirus se va agrava dacă ţările nu reuşesc să adere la măsuri de precauţie stricte

  Pandemia cauzată de noul coronavirus se va agrava dacă ţările nu reuşesc să adere la măsuri de precauţie stricte, a avertizat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit Reuters şi AFP, citate de Ager…
  Avertismentul făcut de OMS: Pandemia cauzată de noul coronavirus se va agrava dacă ţările nu reuşesc să adere la măsuri de precauţie stricte

  Diacov susține că mai multe persoane, inclusiv membri ai PDM, au deținut un telefon special de pe care discutau exclusiv cu Plahotniuc: „Am înțeles că nu era un telefon simplu”

  Mai multe persoane, printre care și membri ai PDM au primit și deținut anterior un telefon special pentru a discuta exclusiv cu fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc. Declarațiile au fost făcute de către pre…
  Diacov susține că mai multe persoane, inclusiv membri ai PDM, au deținut un telefon special de pe care discutau exclusiv cu Plahotniuc: „Am înțeles că nu era un telefon simplu”

  Deputat PPDA, despre Gațcan: „ Anumite metode identificate de doi membri din gașca lui Dodon l-au convins pe colegul Gațcan că totul e bine”

  Deputatul fracțiunii parlamentare ACUM, Platforma DA, Iurie Reniță, susține că „două persoane din anturajul președintelui R. Moldova, Igor Dodon, sunt cei care l-au convins pe doctorul-deputat, Ștefan Gațcan, s…
  Deputat PPDA, despre Gațcan: „ Anumite metode identificate de doi membri din gașca lui Dodon l-au convins pe colegul Gațcan că totul e bine”

  PAS a anunțat când va lua o decizie cu privire la susținerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu

  Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate susțin că sâmbătă, 18 iulie, vor lua o decizie finală în legătură cu semnarea și votarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului condus de Ion Chicu. Solicitat…
  PAS a anunțat când va lua o decizie cu privire la susținerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu

  Germania: 50.000 de operaţii de cancer au fost amânate din cauza pandemiei

  În jur de 50.000 de operaţii pentru tratarea cancerului nu au putut fi efectuate în Germania în timpul pandemiei de coronavirus până la jumătatea lui iunie, a declarat luni şeful Organizaţiei germane de ajutora…
  Germania: 50.000 de operaţii de cancer au fost amânate din cauza pandemiei

  Încălcările depistate de Fisc în legătură cu stabilirea prețurilor la produsele sociale

  Responabilii Serviciul Fiscal de Stat au anunțat luni, 13 iulie, că în vederea prevenirii încălcării prevederilor Hotărârii Guvernului nr.774 din 20 iunie 2016 cu privire la prețurile de comercializare a produs…
  Încălcările depistate de Fisc în legătură cu stabilirea prețurilor la produsele sociale