Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procuratura Generală anunță că a…

Procuratura Generală anunță că a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu modificările operate la Legea Procuraturii

Sursa foto: ZdG

 Reprezentanții Procuraturii Generale (PG) anunță că au sesizat vineri, 3 septembrie, Curtea Constituțională (CC) în contextul modificărilor operate la Legea cu privire la Procuratură.

În context, PG anunță printr-un comunicat de presă că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, s-a adresat cu o sesizare la Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității modificărilor operate de Parlament la Legea Procuraturii.

În principal, modificările vizează procedurile de tragere la răspundere disciplinară și evaluarea performanțelor procurorului general, precum și modificarea esențială componenței Consiliului Superior al Procurorilor.

„Procuratura Generală își exprimă dezacordul cu modul în care respectivele modificări au fost promovate și adoptate, or în redacția elaborată de către un grup de deputați PAS, în frunte cu Sergiu Litvinenco, acestea riscă să producă efecte care aduc grave atingeri principiilor constituționale privind independența Procuraturii și separația puterilor în stat, subminând independența procurorilor în avantajul factorului politic”, se menționează în nota PG.

Tot în nota PG se menționează că prin sesizarea depusă, procurorul general solicită Înaltei Curți suspendarea acțiunii Legii pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, până la soluționarea în fond a cauzei, precum și exercitarea controlului constituționalității noilor modificări.


Proiectul pentru modificare Legii cu privire la Procuratură, inițiat de deputați PAS, a fost aprobat marți, 24 august, în lectură finală, cu 56 de voturi.

Performanțele procurorului general urmează să fie evaluate de către o comisie specială, care va fi constituită la sesizarea președintelui țării sau a cel puțin a 3 membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), iar în cazul în care în urma evaluării conducătorul Procuraturii Generale (PG) obține calificativul „nesatisfăcător” Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va propune președintelui R. Moldova eliberarea din funcție a procurorului general. Este principala modificare operată la Legea cu privire la Procuratură.

Principala modificare aprobată la Legea cu privire la Procuratură se referă la introducerea unor mecanisme de evaluare a activității procurorului general, cu posibilitatea eliberării din funcție a acestuia, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

La 1 septembrie curent, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de promulgare a legii, iar vineri, 3 septembrie, documentul a fost publicat în Monitorul Oficial.