Principală  —  IMPORTANTE   —   Proces penal la Procuratura Anticorupție…

Proces penal la Procuratura Anticorupție pe faptul desfășurării Adunării Generale a Judecătorilor

Adunarea Generală a Judecătorilor, anul 2019

Desfășurarea Adunării Generale a Judecătorilor din 27 septembrie este cercetată de procurorii anticorupție. Informația a fost confirmată de surse ale Ziarului de Gardă, care ne-au comunicat că Procuratura Anticorupție efectuează investigații în cadrul unui proces penal pe faptul circumstanțelor desfășurării Adunării Generale a Judecătorilor, în cadrul căreia a fost demisă actuala componență a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Procesul penal se desfășoară pe fundalul unui blocaj în justiție, în contextul în care CSM-ul se întrunește în ședință și adoptă hotărâri care, ulterior, sunt însă contestate în instanță. Anterior, membrii CSM au declarat ca fiind ilegală activitatea grupului de judecători și a Asociației Judecătorilor privind convocarea și desfășurarea Adunării Judecătorilor din 27 septembrie.

Șase membri ai CSM au fost revocați din funcție în urma unei hotărâri adoptate în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor din 27 septembrie. După vot, participanții au decis organizarea unei noi Adunări Generale a Judecătorilor la data de 25 octombrie, pentru a alege noi membri ai CSM, însă Adunarea din 25 octombrie nu a avut loc din lipsă de cvorum. Surse ale ZdG ne-au comunicat însă anterior că magistrații de la Curtea de Apel Chișinău adună semnături pentru desfășurarea unei noi Adunări pe 13 decembrie curent.