Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Prima condamnare în cazul celor…

Prima condamnare în cazul celor trei moldoveni, acuzaţi de omucidere în Olanda

epa000435288 The riot police detain an activist of the protestors, gathered at Meshchansky court in Moscow to support Mikhail Khodorkovsky, Monday 16 May 2005. On Monday Meshchansky court started reading its sentence to former Yukos chief Mikhail Khodorkovsky and his business partner Platon Lebedev. The reading will continue on Tuesday. EPA/SERGEI CHIRIKOV

A fost condamnat un bărbat care, în complicitate cu alţi doi conaţionali, au comis o tâlhărie în Olanda, soldată cu decesul unei persoane.

Amintim că operaţiunea de reţinere a celor trei moldoveni a fost realizată de Procuratura R. Moldova, de comun cu autorităţile competente ale Olandei, Franţei, Italiei şi Federaţiei Ruse.

Cazul a avut loc în iulie 2014, când inculpaţii, mascaţi, au pătruns în gospodăria unei familii din oraşul Winterswijk, Olanda. Indivizii au imobilizat proprietarii locuinţei, legându-i cu bandă adezivă, după care au sustras bunuri, estimate la aproximativ 100 de euro şi un card bancar de pe care au sustras 250 de euro. După comiterea crimei, în curtea casei, legat cu bandă adezivă, a fost depistat cadavrul proprietarului, care, conform expertizelor, a decedat în rezultatul asfixierii.

După comiterea crimei, inculpaţii au părăsit teritoriul Olandei, fiind anunţaţi în căutare internaţională. La scurt timp, unul dintre indivizi a fost reţinut în Franţa, iar altul – pe teritoriul Federaţiei Ruse, ambii fiind deja extrădaţi autorităţilor olandeze pentru a fi traşi la răspundere pentru cele incriminate de procurori.

Cel de-al treilea complice, care a fost reţinut pe teritoriul Republicii Moldova (locuitor al raionului Anenii Noi) a fost condamnat la 20 de ani închisoare în penitenciar de tip închis, cu încasarea din contul inculpatului în favoarea succesorului părţii vătămate a sumei de 200 de mii de lei drept prejudiciu moral cauzat prin infracţiune.

Sentinţa este cu drept de atac.