Principală  —  IMPORTANTE   —   Președintele Curții Constituționale îi dă…

Președintele Curții Constituționale îi dă replică lui Năstase la acuzația că ar fi influențat invalidarea alegerilor

Președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi, îl roagă pe Andrei Năstase și pe „alți posibili intriganți” să nu mai folosească numele său pentru a răspândi falsuri. Reacția lui Poalelungi vine la scurt timp după ce liderul PPDA, în cadrul unei conferințe de presă, l-a acuzat că ar sta în spatele deciziei primei instanțe de invalidare a alegerilor și că aceasta ar fi fost redactată de „ex-consilierul” său, care în prezent este magistrat la Sediul Centru al Judecătoriei Chișinău.

„… Berdilo i-a întrecut pe toți, iar după Berilo, și Clima, și restul, în special Poalelungi, care stă în spatele acestei decizii. Decizia primei instanțe a fost scrisă de ex-consilierul lui Poalelungi. Acesta s-a aflat în contact permanent cu Poalelungi. Va veni timpul când un procuror liber îl va ancheta și pe Poalelungi pentru această crimă”, a declarat Andrei Năstase în cadrul unei conferințe de presă din 27 iunie, la care a cerut demisia tuturor judecătorilor care au menținut invalidarea alegerilor, dar și a magistratului Valentin Lastavețchi de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, care a fost recuzat de la examinarea dosarului pe motiv că nu ar fi fost imparțial.

„În prima instanță, consultantul de odinioară a lui Poalelungi a făcut un spectacol. Cu de la sine putere a scos din internet niște documente care astăzi constituie probe la dosar, lucru inadmisibil într-o justiție liberă. Toate aceste argumente vor sta la baza unui rechizitoriu al unui procuror liber pe care îl va avea R. Moldova dacă vom ieși duminică într-un număr foarte mare la protest”, a declarat Andrei Năstase.

După lansarea acestor acuzații, pe pagina oficială a instanței constituționale a fost publicată reacția președintelui CC, Mihai Poalelungi. Acesta a menționat că nu are nicio legătură cu „procesul de elaborare și cu ideile care fundamentează hotărârile instanțelor de drept comun de invalidare a acestor alegeri” și dă asigurări că este preocupat doar de „hotărârile și de deciziile acestei Curți, mai bine zis de creșterea calității actului de justiție constituțională”.

Replica președintelui Curții Constituționale:

„Într-o manifestare a dezacordului său privind invalidarea alegerilor pentru funcția de Primar al Chișinăului, domnul Andrei Năstase a afirmat astăzi, 27 iunie 2018, la o conferință de presă transmisă în regim live de site-ul www.privesc.eu, că va reclama la Strasbourg statul Republica Moldova. Din păcate, susține acesta, nu are cum să-l reclame acolo pe „Poalelungi, care controlează din umbră acest proces criminal de invalidare a alegerilor”. Ulterior, domnul Andrei Năstase a adus la cunoștința publicului că „Poalelungi stă în spatele acestei decizii [adică în spatele hotărârii judecătorești din primă instanță prin care au fost invalidate alegerile pentru funcția de Primar al municipiului Chișinău]” și că „decizia primei instanțe a fost scrisă de consilierul, de ex-consilierul lui Poalelungi. Acesta s-a aflat în permanent contact cu Poalelungi”.

Menționez că nu am nicio legătură cu procesul de elaborare și cu ideile care fundamentează hotărârile instanțelor de drept comun de invalidare a acestor alegeri. Îmi dedic activitatea exclusiv problemelor de drept constituțional ridicate în fața Curții pe care o prezidez. Sunt preocupat doar de hotărârile și de deciziile acestei Curți, mai bine zis de creșterea calității actului de justiție constituțională.

Îi rog pe domnul Năstase și pe alți posibili intriganți să nu mai folosească numele meu atunci când răspândesc falsuri. Îi rog să procedeze astfel din respect față de libertatea de exprimare și față de dreptul la reputație, principii fundamentale pentru o societate democratică. Consider că este incorect să invoci virtuțile democrației pentru a lovi în principiile care stau la baza acesteia”.

Mihai Poalelungi a depus la 16 martie 2018, jurământul de accedere în funcția de judecător constituțional. La doar câteva ore după ce a jurat în fața deputaților să-și îndeplinească cinstit și conștiincios obligațiile de judecător, acesta a fost ales în calitate de preşedinte al Curții, pentru un termen de 3 ani.

Mihai Poalelungi a fost vicepreşedinte la CSJ între 2005 şi 2008, iar între 2008—2012, judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea R. Moldova.

În 2012, a fost propus de membrii CSM şi votat de Parlament pentru funcţia de preşedinte al CSJ. În concursul din 2012 Poalelungi l-a avut contracandidat pe Ion Muruianu, care însă a obţinut doar două voturi. În februarie 2016, Mihai Poalelungi a fost numit pentru cel de-al doilea mandat la șefia CSJ, de asemenea, printr-un concurs în care nu a avut contracandidați.