Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Președinta Maia Sandu: „Oamenii corupți…

Președinta Maia Sandu: „Oamenii corupți din sistem reprezintă, în continuare, cel mai mare impediment în calea reformei justiției”

Foto: Centrul de Resurse Juridice

Reforma justiției este în continuare „elementul-cheie” al transformărilor prin care trebuie să treacă R. Moldova. Rezultatele acestei reforme vor influența încrederea cetățenilor în stat dar și cât de repede vom deveni stat membru al Uniunii Europene, a afirmat joi, 15 august, președinta Maia Sandu la deschiderea Forumului pentru reformarea justiției și combaterea corupției.

„De succesul acestei reforme depinde cât de repede putem să construim o economie puternică și incluzivă. Miza acestei reforme, în continuare, este extrem de mare (…). Reforma a început, dar lucrurile se întâmplă prea încet. Lucrurile se mișcă greu, în pofida faptului că există voință politică de a crea un sistem de justiție veritabil și a construi instituții puternice de combatere a corupției (…)”, a afirmat șefa statului.

Președinta susține că deși „nimeni din reprezentanții puterii nu-i amenință pe judecători și procurori cerându-le să ia decizii ilegale”, „ o parte dintre ei înțeleg libertatea ca pe o posibilitate de a face ce vor ei – să comită abuzuri”.

„Oamenii corupți din sistem reprezintă, în continuare, cel mai mare impediment în calea reformei”, a spus Maia Sandu.

Președinta afirmă că comisia de pre-evaluare externă extraordinară, instituită din experți naționali și internaționali, va ajuta la „curățarea sistemului”.

Totodată, Maia Sandu se arată „îngrijorată” de tergiversarea în sistemul judecătoresc a examinării unor dosare importante.

„Dosarele prost instrumentate, fără dovezi clare, aruncate în public, prin care unii sunt aduși în fața presei pentru show, sunt păguboase. Ele nu fac decât să le ofere șanse celor vinovați de a se eschiva de justiție. Justiția se face cu dovezi fundamentale, nu cu scandal”, a mai declarat președinta.

Forumul pentru reformarea justiției și combaterea corupției are loc la Chișinău în perioada 15-16 septembrie.

Evenimentul este gândit ca o platformă transparentă și profesionistă de discuții cu scopul de a identifica cele mai bune direcții și soluții pentru reformarea justiției și combaterea corupției în R. Moldova, susțin organizatorii.