Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Precizările făcute de PG după…

Precizările făcute de PG după ce magistrații i-au liberat sub control judiciar atât pe deputații „Șor”, cât și pe judecătoarea Maria Tertea, învinuită de trafic de influență

Soluțiile date de magistrați joi, 25 martie, în legătură cu liberarea sub control judiciar atât a deputaților Partidului Politic „Șor”, Denis Ulanov și Pertru Jardan, cât și a judecătoarei Maria Tertea, învinuită de trafic de influență „reconfirmă semnalele emise de PG despre starea de fapt din justiție și impedimentele serioase pe care le are instituția în cadrul urmăririi penale a fraudei bancare, dar și altor cazuri de criminalitate gravă”.

Reprezentanții Procuraturii Generale (PG) au emis vineri, 26 martie, o notă informativă prin care vin cu mai multe precizări în acest sens.

Nota emisă de PG:

„Evaluând soluțiile date ieri de magistrați, care i-au liberat sub control judiciar atât pe deputații învinuiți pe dosare de rezonanță, cât și în speța judecătorului de la Judecătoria Chișinău, prins în flagrant cu mită, Procuratura Generală punctează următoarele:

Aceste exemple, deopotrivă cu multe altele despre care am semnalat constant, vin să reconfirme semnalele noastre anterioare, prin care am informat societatea, organele supreme ale statului, partenerii de dezvoltare, instituțiile internaționale despre starea de fapt din justiție și impedimentele serioase pe care le avem în cadrul urmăririi penale a fraudei bancare, dar și altor cazuri de criminalitate gravă.

  1. Procurorii dispun de material probant solid pe toate cazurile în care solicită aplicarea arestului preventiv, acesta fiind pus doar la dispoziția judecătorilor pentru a emite soluții adecvate.
  2. Ne detașăm și nu vom prelua tacticile predecesorilor ( denigrarea imaginii învinuiților, scurgerile controlate în presă a datelor din anchete, intimidarea judecătorilor etc ), pentru influențarea magistraților la adoptarea unor decizii în favoarea acuzării. 
  3. Procuratura va contesta de fiecare dată și doar pe căi legale, toate soluțiile instanțelor de judecată, care vin în contradicție cu probatoriul și legea.
  4. Examinăm minuțios argumentele invocate de partea apărării și magistrați, și suntem hotărâți să ne continuăm activitatea în strictă conformitate cu atribuțiile și responsabilitățile legale.
  5. Vom continua să depunem toate eforturile pentru investigarea obiectivă a dosarelor, indiferent de tentativele insistente ale unora de a zădărnici acest proces ireversibil.
  6. Vom întreprinde toate măsurile pentru investigarea, finalizarea și expedierea în judecată, în cel mai scurt timp, a acestor cauze penale”.

Joi, 25 martie, magistrata de la Judecătoria Chișinău, Maria Tertea, învinuită de „trafic de influență” a fost liberată provizoriu sub control judiciar pentru 60 de zile, iar conducătorul agentului economic, acuzat de „corupere activă”  – a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Tot joi, 25 martie, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a decis liberarea provizorie sub control judiciar, pentru 30 de zile a deputaților Denis Ulanov și Petru Jardan. Decizia a fost luată după ce Procuratura Anticorupție (PA) a solicitat plasarea celor doi deputați în arest preventiv pentru 30 de zile.

Notă:
Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanței.