Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Poliția investighează acțiunile ilegale ale…

Poliția investighează acțiunile ilegale ale protestatarilor

Poliția investighează acțiunile ilegale ale manifestanților care au participat la protestul din 20 ianuarie, curent. „Unii manifestanți violenți au atacat cordonul viu format din polițiști, iar mai apoi au forțat cu o rangă metalică, scoasă din balustrada pragului, ușa laterală a clădirii Parlamentului, intrând forțat în incinta clădirii. În continuare, manifestând un comportament agresiv și foarte violent, aceștia au gresat polițiștii sustrăgând și distrugând echipamentul din dotare. Ca rezultat, protestatarii au devastat etajul I al Parlamentului, cauzând prejudiciu material în sumă de aproximativ 750.000 de lei”, notează IGP.

În acest sens, Poliția, în colaborare cu Procuratura Generală, a întreprins măsurile necesare pentru identificarea persoanelor care au încălcat legea și au instigat la acțiuni violente. Astfel, la moment au fost identificate mai multe persoane care au participat activ la acțiunile violente din 20 ianuarie.

În prezent, poliția investighează cazurile de violență, persoanele în cauză fiind anchetate. Protestatarii violenți au vârsta cuprinsă între 25-50 ani. Poliția a pornit o cauză penală privind comiterea dezordinilor în masă. Persoanele vinovate riscă o pedeapsă de până la 8 ani închisoare.

Potrivit IGP, în urma altercațiilor dintre polițiști și protestatari din 20 ianuarie, au avut de suferit 27 de persoane angajați ai MAI. În prezent o parte dintre polițiști sunt internați în spital cu diferite traumatisme.

De asemenea, mai mulți polițiști au fost deposedați de bastoane, căști de protecție, măști antigaz, seturi de protecție mâini-picioare, telefoane mobile de serviciu și scuturi, ca rezultat fiind cauzat prejudiciu în valoare de aproximativ 275.000 de lei.

Totodată, poliția îndeamnă cetățenii să-și exercite dreptul de a protesta pe cale pașnică, să nu admită provocări la violențe și încălcarea legislației, să se abțină de la acțiuni nedemocratice și violente. Persoanele care nu vor respecta conduita impusă de legea cu privire la întruniri, fie vor instiga sau comite acte de violență, vor organiza dezordini în masă, vor purta răspundere conform legislației.