Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Plecări în lanț: șase judecători…

Plecări în lanț: șase judecători au demisionat din funcție

Șase judecători au demisionat. Astăzi, 22 noiembrie, în cadrul ședinței Plenului Consiliului Superior al Magistraturii au fost discutate cererile de demisie a șase judecători. „În cadrul ședinței au fost acceptate toate cererile de demisie din funcție”, a menționat Carolina Mangîr, purtător de cuvânt CSM.

Printre cei șase judecători sunt: Dina Rotarciuc, de la Curtea de Apel Chișinău, și Eduard Ababei, de la Curtea de Apel Bălți.

Amintim că, la mijlocul lunii septembrie 2016, Dina Rotar­ciuc, jude­că­toa­rea Cur­ții de Apel Chi­și­nău, s-a arătat nemul­țu­mi­tă de pen­sia care i-a fost sta­bi­li­tă de Casa Națio­na­lă de Asi­gu­ră­ri Soci­a­le (CNAS). Magis­tra­ta a ata­cat în jude­ca­tă deci­zia prin care CNAS a hotă­rât să îi cal­cu­le­ze pen­sia din sala­ri­ul de jude­că­toa­re a Cur­ții de Apel, în valoa­re de 14.534 de lei, fără a ține cont de fap­tul că magis­tra­ta a deți­nut, în peri­oa­da 2009-2013, man­dat de mem­bru al Con­si­li­u­lui Supe­ri­or al Magis­tra­tu­rii.

Edu­ard Aba­bei este năs­cut pe 2 mai 1968. Exer­ci­tă fun­cţia de jude­că­tor de pe 25 apri­lie 1995. Aces­ta a fost numit jude­că­tor la Cur­tea de Apel Bălţi în anul 2005 de către Vla­di­mir Voro­nin, printr-un decret sem­nat pe 17 iunie ace­la­şi an. Decre­tul a fost publi­cat în Moni­to­rul Ofi­ci­al al R. Mol­do­va pe 24 iunie 2005. „În teme­iul art. 116 alin. (2) şi alin. (5) din Con­sti­tu­ţia R. Mol­do­va şi al art. 20 alin. (1) din Legea cu pri­vi­re la sta­tu­tul jude­că­to­ru­lui, preşe­din­te­le R. Mol­do­va decre­tea­ză: Edu­ard Aba­bei se numeş­te, prin trans­fer, în fun­cţia de jude­că­tor la Cur­tea de Apel Bălţi. Ulte­ri­or, în 2008, aces­ta şi-a depus can­di­da­tu­ra la fun­cţia de vice­preşe­din­te al CAB, fiind ales în aceas­tă funţie în ace­la­şi an. În 2010, la invi­ta­ţia îna­l­tu­lui Comi­sa­ri­at al Naţiu­ni­lor Uni­te pen­tru Refu­gi­a­ţi, Aba­bei a fost selec­tat de către Con­si­li­ul Supe­ri­or al Magis­tra­tu­rii (CSM) pen­tru a par­ti­ci­pa la  un semi­nar de instru­i­re  pen­tru jude­că­to­rii  impli­ca­ţi în exa­mi­na­rea dosa­re­lor ce vizea­ză soli­ci­tanţii de azil şi refu­gi­a­ţii, care a avut loc în Ucrai­na.