Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Platon rămâne în arest, la…

Platon rămâne în arest, la Kiev

obozrevatel.com

Veaceslav Platon rămâne în arest la Kiev, Ucraina, după ce judecătorii din țara vecină au respins recursul avocaților acestuia privind eliberarea sa din arest. 

Vea­ce­slav Pla­ton a fost pla­sat de auto­ri­tă­țile ucrai­nene în arest pre­ven­tiv pen­tru 40 de zile pe 28 iulie 2016. Deci­zia a fost luată de magis­tra­ții de la jude­că­to­ria Pechersk din Kiev după o ședință care a durat peste zece ore. Controversatul om de afa­ceri și ex-deputat Pla­ton, anun­țat în cău­tare inter­națio­nală la 25 iulie curent de Pro­cu­ra­tura Anti­co­rup­ție din Chi­și­nău, fiind cer­ce­tat într-un dosar penal pen­tru spă­lare de bani și escro­che­rie în pro­por­ții con­si­de­ra­bile, a fost reți­nut de auto­ri­tă­țile din Ucraina în ace­eași zi, iar pro­cu­ro­rii au soli­ci­tat pla­sa­rea sa în arest până la adop­ta­rea unei deci­zii de extră­dare. 

Pro­cu­ro­rii anti­co­ru­pţie şi ofi­ţe­rii Cen­tru­lui Naţio­nal Anti­co­ru­pţie afirmă că Vea­ce­slav Pla­ton a obţi­nut, prin scheme ile­gale, 1 mili­ard de lei de la Banca de Eco­no­mii a Mol­do­vei, în urma unor cre­dite acor­date pen­tru firme con­duse de per­soane inter­puse în noiem­brie 2014. Ilan Şor, care pe atunci con­du­cea insti­tu­ţia finan­ci­ară, i-a fost com­plice. Din această cauză, Pla­ton riscă ani grei de puş­că­rie, fiind acu­zat de escro­che­rie şi spă­lare de bani în pro­porţii deo­se­bit de mari. Reţi­nut în Ucraina în ziua în care auto­ri­tă­ţile de la Chi­şi­nău l-au anu­nţat în cău­tare inter­na­ţio­nală, Pla­ton urmează a fi extră­dat în R. Mol­dova. Avo­ca­ţii săi susţin însă că extră­da­rea nu poate avea loc, pen­tru că cel supra­nu­mit „rai­de­rul nr. 1 din spa­ţiul CSI” deţine cetă­ţe­nia Ucrai­nei, ţară care, deşi l-a reţi­nut, nu-şi extră­dează cetă­ţe­nii.

Șeful Pro­cu­ra­tu­rii Anti­co­rup­ție, Vio­rel Morari, a anun­țat la 26 iulie că a fost ini­țiată pro­ce­dura de extră­dare a lui Vea­ce­slav Pla­ton, iar acesta urmează a fi extră­dat auto­ri­tă­ți­lor din R. Mol­dova în cel mai apro­piat timp. Tot la 26 iulie, com­pa­nia ame­ri­cană Fron­tier Solu­tions,  a adre­sat o scri­soare pro­cu­ro­ru­lui gene­ral al Ucrai­nei, Iurii Luțenco, în care cere ofi­ci­a­lu­lui să nu per­mită extră­da­rea lui Pla­ton în R. Mol­dova până ce acesta nu va fi audiat de anche­ta­to­rii ame­ri­cani. John Sadweg, unul din­tre con­du­că­to­rii com­pa­niei pre­ci­zează în scri­soare că Fron­tier Solu­tions a înche­iat un con­tract  cu Pla­ton pen­tru a-i repre­zenta inte­re­sele în legă­tură cu fur­tul mili­ar­du­lui, dar și că Pla­ton este gata să dea măr­tu­rii anche­ta­to­ri­lor des­pre impli­ca­rea per­soa­ne­lor de la con­du­ce­rea R. Mol­dova în fra­uda ban­cară.