Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (VIDEO) Platon: „Plahotniuc trebuia arestat”

(VIDEO) Platon: „Plahotniuc trebuia arestat”

„După declarațiile pe care le-am făcut, Plahotniuc trebuia arestat”, a strigat Veaceslav Platon când a intrat în sala de judecată la Curtea de Apel Chișinău, acolo unde astăzi are loc o nouă ședință de judecată din dosarul acestuia privind aplicarea mandatului de arest. Platon nu a fost lăsat să discute cu presa, astfel că nu este clar la care declarații acesta a făcut referire, la cele publice sau la cele oferite în cadrul audierilor din dosarul său.

Sursa Video: www.ZdG.md

În cadrul procesului de judecată, Platon a cerut recuzarea magistraților. Ca rezultat, cauza a fost transmisă altui complet de judecători. Accesul spre sala de ședințe a fost blocat de mascați și de polițiști, care nu au permis presei să intre, chiar dacă magistrații nu au declarat procesul închis.

Avocata Doina Ioana Străisteanu consideră că polițiștii și-au depășit atribuțiile de serviciu atunci când au intervenit ilegal prin împiedicarea accesului în sala de ședință unde se examina cererea de recuzare înaintată de avocații dlui Platon.

”Dacă la o ședința închisă privind examinarea măsurii de constrîngere s-a depus cerere de recuzare, examinarea acesteia urma a fi făcută în ședință deschisă. Recuzarea este tangențială cu încrederea populației în actul de justiție, de aceea se examinează în public. Respectarea ordinii publice în ședința de judecată este pusă în sarcină exclusivă a judecătorului. El decide cînd să anunțe ședința închisă și în ce temei și asta se face prin încheiere motivată” a declarat Doina Ioana Străisteanu pentru Ziarul de Gardă.

Comportamentul poliției interferează și cu libertatea de exprimare a persoanei care se afl în arest.

”Persoana pusă sub acuzație este unica persoană care decide dacă face sau nu declarații. Împingerea acestuia dintr-o parte în alta, doar pentru a-l împiedica să vorbească, să comunice informație presei la un subiect de interes public major, încalcă libertatea de exprimare a persoanei. Și tot aici s-a încălcat libertatea presei de a comunica informație publicului larg, drept protejat de Art.10 CEDO”, mai susține avocata.

Veaceslav Platon a fost reținut la Kiev la finalul lunii iulie 2016, fiind acuzat de procurorii de la Chișinău că a obţi­nut, prin scheme ile­gale, 1 mili­ard de lei de la Banca de Eco­no­mii a Mol­do­vei, în urma unor cre­dite acor­date pen­tru firme con­duse de per­soane inter­puse în noiem­brie 2014. Ilan Şor, care pe atunci con­du­cea insti­tu­ţia finan­ci­ară, i-a fost com­plice. Din această cauză, Pla­ton riscă ani grei de puş­că­rie, fiind acu­zat de escro­che­rie şi spă­lare de bani în pro­porţii deo­se­bit de mari. La sfârșitul lunii august, acest a fost extrădat autorităților de la Chișinău.